Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 21:58

Šta za Srbiju znači zabrana EU za izvoz derivata prozivedenih od ruske nafte

Zabrana Evropske unije za izvoz derivata proizvedenih od ruske nafte i ograničenje njihove cene, koje su odredile G7, EU i Australija, stupio je 5. februara na snagu. Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da se to neće bitnije odraziti na naše tržište. Ističe da bi problem mogao da nastane u slučaju poremećaja na tržištu jer nema alternative koju je ruska nafta pružala.
Tomislav Mićović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da od 5. decembra, kada je EU uvela sankcije na uvoz ruske nafte, do danas nijedna rafinerija nafte u Evropi nije ostala bez sirovina, a da je Moksva preusmerila svoj izvoz na druga tržišta.

Zbog toga se taj poremećaj nije dramatično odrazio ni na srpsko tržište. Naš region nije ni bio veliki uvoznik ruske nafte, koliko su to bile centralna, severna Evropa, pa i Velika Britanija.
Prema njegovim rečima, zabrana izvoza derivata od ruske nafte imaće posredan uticaj.
Pošto je mera zabrane uvoza najavljena pre šest meseci, svoj uvoz nafte, naročito dizela, države članice EU preusmerile su na SAD, Indiju, Bliski istok.
Problem je to što je Evropa sebe lišila prirodno bliskog izvora nafte i preorijenitisala se na udaljene destinacije što, nosi druge rizike. Transport nafte traje, duže a logistika i dopremanje su složeniji, objašnjava Mićović.
Kako ukazuje, zbog zabrane izvoza derivata od ruske nafte Bugarske, Mađarske i Slovačke, na našem tržištu mnogo je više derivata koje je proizvela Naftna industrija Srbije.
"Više se zaigralo na jednu kartu, jednu rafineriju, naftovod. Kada u slučaju neke krize nemate druge izvore može biti problem. Zasad je sve redovno i zalihe su na visokom nivou", dodaje Mićović.
Globalni pad tražnje za naftomGovoreći o regulisanim cenama derivata, Mićović konstatuje da to traje prilično dugo – 10. februara Vlada Srbije je donela prvu uredbu o maksimalnim cenama derivata.
Kako podseća, država cenu određuje na osnovu zavisnih troškova uvoza i logistike, berzanskih kotacija i kursa dolara. Napominje da na raznim portalima može da se vidi da je cena sirove nafte i kotacija u padu, pa očekuje dalje pojeftinjenje benzina i dizela.
S obzirom na zavisnost punjenja budžeta Rusije od izvoza nafte, Mićović navodi da će Moskva nastojati da poveća svoj izvoz, a tu se pre svega radi o zemljama sa velikim prerađivačkim kapacitetima i koje su u stanju da izvezu više derivata, kao što su Kina, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael.
Naglašava da su i Evropa i Rusija našle svoja nova tržišta, ali konstatuje da je zbog udaljenosti i većih troškova transporta, sve to neracionalno.
Razloge za globalni pad potražnje za naftom Mićović vidi u prethodnom stvaranju zaliha sirove nafte i derivata, čime je zaustavljena potražnja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.