Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 11:01

Šta službenici iz Srbije rade u zemljama EU

Šta službenici iz Srbije rade u zemljama EU

Kada govorimo o kvalitetu života kod nas, često se poredimo sa Evropom i sa tzv. evropskim standardima u mnogim oblastima. Kako stoje stvari kad je reč o javnoj upravi i kvalitetu naših državnih službenika u odnosu na one u nekim evropskim zemljama?
Branko Ratković u Ministarstvu finansija radi na sprovođenju projekata finansiranih iz budžeta EU. Kao stipendista Evropskog fonda za Balkan (EFB) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošle godine je tri meseca proveo na stažu u Austrijskoj razvojnoj agenciji u Beču.

"Imao sam priliku da upoznam neke organizacijske tekovine, kao i ljude koji su po 10-20 godina u struci i govore po nekoliko jezika", istakao je Branko Ratković.
Austrijska razvojna agencija bila je angažovana na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, finansirane iz evropskih fondova. Kao stažista, Branko je imao prilike da vidi kako se u ovoj agenciji sprovode komplikovane procedure evropskih projekata.
"Ono što me je ohrabrilo je što mi je to sve delovalo vrlo dostižno. Austrija nije mnogo daleko od nas, istorijski smo povezani. Mnogo naše dijaspore je tamo. Uticaji su dvosmerni, tako da znanje koje sam tamo stekao može i ovde da se primeni, s timo što kod njih to deluje tako dobro, deluje dostižno, ali ipak treba još mnogo napora za taj nivo", rekao je Ratković.
Sanja Putnik, pomoćnica ministra za državnu upravu, je na stažu u Ministarstvu spoljnih poslova Španije pratila kako jedna država članica koordinira svoje stavove u odnosu na EU.
"Prisustvovala sam sednicama interministarske komisije za koordinaciju EU poslova, koja predstavlja najviše telo tog nivoa u Španiji, da bih videla kako se zauzimaju stavovi jedne države članice, koje kasnije njeni predstavnici u Briselu prezentuju i zastupaju. Takođe, deo staža sam provela u jedinici zaduženoj za Zapadni Balkan i zemlje kandidate za članstvo u EU", navela je Sanja Putnik.
Tokom tri meseca u Holandiji Nevena Ružić iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je iz prve ruke saznala kako radi tamošnje telo za zaštitu podataka o ličnosti, ali stekla i širu sliku o radnoj kulturi ove zemlje.
Za RTS kaže da je imala sreće jer je baš tada Holandija predsedavala telom za zaštitu podataka o ličnosti EU.
"To je bilo vrhunsko iskustvo za mene – imala sam prilike da vidim i unutrašnju podelu rada i ne samo to – već i sinergiju, gde svako pripada u više timova", ukazala je Ružićeva.
Za napredak potrebno vreme i politička volja 
Može li se nešto od stečenog iskustva primeniti kod kuće? EFB već godinama šalje državne službenike iz regiona na staž u ministarstva evropskih zemalja da bi stekli sliku o radu razvijenih državnih administracija.
Milena Stefanović iz EFB-a je rekla da su rezultati koje zemlje postižu različiti.
"U nekim zemljama vidimo veći napredak u razvoju javne uprave, negde manji, ali činjenica je da je potrebno vreme i politička volja da se državne službe reformišu na način ukojem će meritoktatija, odnosno zasluga biti princip za napredovanje tih ljudi", rekla je Stefanovićeva.
U Fondu se nadaju da će iskustvo koje stažisti donose kući biti korak u tom pravcu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.