Šta poručuju Brnabićeva i Fabrici Prištini i čemu se nadaju od Lajčaka

Izvor: RTS, 05.Jun.2020, 11:26

Šta poručuju Brnabićeva i Fabrici Prištini i čemu se nadaju od Lajčaka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Fabrici je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU u potpunosti posvećena tome da dođe do potpune i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Tu je uloga Lajčaka izuzetno značajna. On već radi, ali izdaleka, jer avio-saobraćaj još ne radi", rekao je Fabrici.
Premijerka je, posle sastanka sa Fabricijem, prenela da su, između ostalog, razgovarali i o formiranju nove vlade u okviru privremenih institucija u Prištini i daljih koraka koje, kaže, očekujemo i kojima se nadamo, kako bi se nastavio dijalog.
"Ja sam pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU za dijalog. Predsednik Vučić i ja smo sa Lajčakom u stalnom kontaktu i nadamo se da će se uskoro povući sve odluke koje znače da nema ekonomske saradnje i sprečavaju protok robe i ljudi, kako bismo mogli da se vratimo dijalogu", poručila je Brnabićeva.
Stav EU nije novPremijerka je rekla da niko ne misli da će Srbija moći da postane članica EU bez postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali je istakla da je, ipak, još rano za debatu kakav će taj sporazum biti.
"Šta taj sporazum o normalizaciji znači i kako će izgledati, to je još otvoreno za interpretaciju i debatu", istakla je Brnabićeva.
Kaže da Srbija razume da EU ne želi da uveze otvorena pitanja zemalja koje postaju članice i da joj se čini da nije preterano reći da su se u EU mnogo puta tako opekli.
"Tako da je to što kažu prilično smisleno. S druge strane, i nama je u interesu zbog kvaliteta života naših građana i naše ekonomije i stabilnosti i prosperiteta da imamo negde nekako zatvoreno to pitanje i da radimo na normalizaciji odnosa sa Prištinom", navela je Brnabićeva.
Tako da mislim da je to važno za Srbiju, sa EU ili bez nje, a svakako je razumljiv stav EU i nije nov, dodala je Brnabićeva.
Beograd ne bira s kim će razgovaratiIstakla je da Beograd hoće da razgovara i da ne bira s kim će razgovarati, jer je cilj dijaloga da se postigne veća bezbednost Srba na KiM, kao i veća stabilnost i blagostanje u regionu.

Upitana da prokomentariše najavu novog premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da će on biti glavni pregovarač, Brnabićeva je podsetila da je dijalog trenutno na predsedničkom nivou.
"Nismo od tih koji biraju sa kim će da se razgovara, ni s kim neće. Mi ćemo razgovarati sa svima, jer je naš posao da razgovaramo, pošto jedino razgovori i dijalog mogu da dovedu do veće bezbednosti Srba na KiM, a onda i do boljeg kvaliteta života u celom regionu. Imamo jedan cilj: da građani bolje žive, da plate budu veće, da ljudi ostaju ovde, imaju prosperitet, da mogu da grade karijeru, da imamo bolje puteve i zdravstvo", rekla je Brnabićeva.
Sve to, podvlači, zavisi i u jednom delu od dijaloga.
"Nećemo biti toliko bahati da biramo s kim ćemo razgovarati", poručila je premijerka.
Ukazala je da je dijalog ranije podignut na predsednički nivo, čime je Brisel pametno izbegao svakodnevne političke opstrukcije ili probleme koji mogu da vode ka kašnjenju u dijalogu.
"Dijalog je za sada na predsedničkom nivou. Ne može to da se menja tako da ja to odlučim, kao što to smatra Hašim Tači. Mi tako ne radimo. Poštujemo sporazume koji su potpisani i dogovore koji su ranije postignuti i dok se ne promene, mi se ponašamo u skladu s njima", naglasila je Brnabićeva.
"Status kvo ne ide nikome u korist" Trenutna "status kvo" pozicija ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak EU da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora.
"Mogu da kažem da sam u Srbiji od premijerke i predsednika čuo da postoji jaka posvećenost ka uspešnosti dijaloga. U Prištini je formirana nova vlada i stekli smo utisak da postoji razumevanje potrebe da se ide napred", rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje novinara.

Fabirici je kazao da je Lajčak "veoma aktivan" u razgovorima sa Beogradom i Prištinom i da ima nameru da ih poseti, ali da do sada to nije bilo moguće zbog aktuelne situacije.
"Moramo da omogućimo da pregovarači urade svoj posao. Tačno je da treba imati optimizma da će se neke stvari zaista i dogoditi", rekao je Fabrici novinarima posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ambasadorima država članica EU u Srbiji.
Naglasio je da EU ostaje pri stavu da ne nameće rešenje kosovskog problema, već da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji bi, kako kaže, bio održiv i u skladu sa "njihovim unutrašnjim zakonodavstvima" i evropskim i međunarodnim pravom.
O Tačijevoj izjavi o Preševu, Medveđi i Bujanovcu Ana Branbić je prokomentarisala Tačijevu izjavu da je optimista "da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Kosovu bez zadiranja u teritoriju, jer je to istorijsko pravo".
"Svih godina od kada sam u vladi, zaista ne razumem odakle njemu pretenzije prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne znam odakle mu to...", rekla je Brnabićeva novinarima.
"Je l' Preševo, Bujanovac i Medveđa možda pripadaju Kosovu, koliko i Beogradu? Možda ima pretenzije i prema Budimpešti, prema Briselu, možda misli da je i to istorijsko nasleđe... Ali to je njegov problem", konstatovala je premijerka.
Kako kaže, neozbiljno bi bilo da ona to i komentariše, jer bi, ocenjuje, to bilo isto kao kada bi pitali francuskog ambasadora da komentariše to kada bi ona, primera radi, rekla da je Pariz srpski.
"Šta da kaže čovek a da ostane pristojan, politički korektan i da ne koristi neke teži reči?", upitala je Brnabićeva.
Primetila je i da su Albanci počeli da svojataju verske, kutlurne, istorijske spomenike.
"Ali zaista se nadam, verujem i znam da oni imaju i drugu tradiciju i bogatu istoriju i kulturu da ne moraju da svojataju tuđe. Ne znam što to rade sebi, pre svega. Kad svojatate tuđe, deluje kao da niste ponosni na ono što imate. Ali ne moram ja da branim njihovu kulturu više nego što je brane oni sami", rekla je Brnabićeva.
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EUBrnabićeva je održala sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU, kojem je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Kako je navela premijerka, na sastanku je bilo reči i o formiranju nove vlade privremenih institucija u Prištini i njihovim daljim koracima koji se mogu očekivati, odnosno kojima se Beograd može nadati kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.
Rekla je da je današnji sastanak potrajao duže nego što je bilo očekivano, što je, prema njenoj oceni, dobro jer su imali dosta tema o kojima su razgovarali otvoreno i iskreno.
"Ono što je najvažnije jesu pripreme za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 21. juna", kazala je Brnabićeva dodajući da je treća tema o kojoj su razgovarali evrointegracije Srbije.
Kako je podsetila, Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih poglavlja, dva privremeno zatvorena, a spremna još pet novih poglavlja spremno je za otvaranje, zahvaljujući, kako naglašava Brnabićeva, naporu ministarke Joksimović i njenog tima.
"Nadamo se otvaranju novih poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo i proteklih meseci dosta uradili", kazala je Brnabićeva.
Ona je rekla i da joj je drago da danas, na dan kada se obeleževa Svetski dan životne sredine, može da kaže da je Srbija krajem prošle godine predala poziciju za pregovaračko poglavlje 27 koje se upravo tiče zaštite životne sredine.
Vlada Srbije je usvojila nekoliko strategija koje su važne za evrointegracije, kaže Brnabićeva i dodaje da su te strategije isto tako važne i za građane i privredu i u tom smislu je navela Strategiju za borbu protiv nasilja nad decom, ali i Strategiju industrijskog razvoja Srbije, Strategiju pametne specijalizacije, medijsku strategiju...
"Sve te stvari pokazuju da smo uprkos drugim izazovima, kao što je koronavirus, nastavili da radimo na našim evrointegracijama i da nastavljamo da idemo dalje ka Evropi", navela je Brnabićeva.
Premijerka je navela i da su na današnjem sastanku razgovarali i o kvotama na čelik koje su Srbiji izuzetno važne i to, kako kaže, ne samo za ekonomski oporavak nakon kovida 19, već i za nesmetano funkcionisanje Železare Smederevo. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Nadamo se da će Priština povući svoje odluke

Izvor: Večernje novosti, 05.Jun.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.