Šta će raditi komesar za zaštitu evropskog načina života

Izvor: RTS, 14.Sep.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će raditi komesar za zaštitu evropskog načina života

Konstituisanje novih institucija Evropske unije posle majskih izbora, ulazi u završnu fazu. Ipak, postoje određena nerešena pitanja koja se tiču organizacije i rada organa Evropske komisije.
Od kada je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, početkom nedelje u Briselu predstavila organizacijski plan svoje Komisije i najavila preimenovanje jedne od 22 komisije, polemike u Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne prestaju.  

Predložila je da komisija za "migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo" dobije naziv komisija za "zaštitu evropskog načina života", koju bi predvodio Margaritis Šinas, grčki političar i član Nove demokratije.
To je izazvalo negativnu reakciju levice u Evropskom parlamentu, koja je odmah zatražila novo razmatranje ovog pitanja.
Evroposlanici iz redova francuskih Socijalista, Rafael Gliksman i Rašid Temal, rekli su da se nadaju da to nije kompromis sa ekstremnom desnicom, populistima i nacionalistima.
Evroposlanici iz pokreta Ekologa predlog smatraju neprihvatljivim, rezervisani su i pripadnici partije francuskog predsednika "Republika u pokretu". Generalno, smatra se da naziv komisije treba da bude jasniji.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen objasnila je da zaštita evropskog načina života podrazumeva da se Evropljani drže svojih vrednosti i da je dostojanstvo svakog ljudskog bića najveća vrednost.
Tako i Komisija za zaštitu evropskog načina života treba da štiti evropske vrednosti, poput tolerancije, prijema ili davanja azila.
Zbog različitih pogleda na naziv i rad nove Komisije, debata u Evropskom parlamentu od suštinskog je značaja.
Svakako, komesar Margaritis Šinas će o ovoj temi morati ponovo da govori u Evropskom parlamentu u Strazburu 23. oktobra.

Potom sledi ključno glasanje evroparlamentaraca kojim će se potvrditi izbor nove Evropske komisije, kako bi na dužnost stupila 1. novembra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.