Šta će biti sa proizvodima koji imaju geografsko poreklo, ali ne i ovlašćenog korisnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2020, 15:20

Šta će biti sa proizvodima koji imaju geografsko poreklo, ali ne i ovlašćenog korisnika

U Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije oznaku geografskog porekla ima 71 proizvod, ali nemaju svi proizvodi ovlašćenog korisnika geografskog porekla. U ovom Zavodu za RTV kažu da je u planu podzakonski akt kojim bi oznaka geografskog porekla bila obrisana iz registra ukoliko određeni proizvod ne bi imao ovlašćenog korisnika u periodu od sedam godina, što je praksa i u zemljama Evropske unije.

Oznaka geografskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porekla je kolektivno pravo i prednost, objašnjavaju za RTV u Zavodu za intelektualnu svojinu i objašnjavaju da ukoliko bi neki proizvod izgubio geografsko poreklo da postoji opasnost da određeni proizvod sa reputacijom dobije generečki naziv, gde bi praktično mogao svako da ga koristi i proizvodi koristeći određenu recepturu bez mogućnosti da ga proizvođači sa tog geografskog područja spreče u koriščenju tog naziva.

Kada su u pitanju prehrambeni proizvodi sa oznakom geografskog porekla, u Zapadnobačkom okrugu ovu oznaku imaju “Apatinsko Jelen pivo”, “Lemeški kulen” i “Somborski sir”, ali za ova tri proizvoda nema ovlašćenog korisnika. O razlozima i zašto je to tako je istraživala ekipa RTV-a.

Tradicionalni prehrambeni proizvodi posebnih svojstava i kvaliteta, koji se decenijama proizvode na određenom geografskom području, poput “Apatinskog Jelen piva”, “Somborskog sira” i “Lemeškog kulena” nemaju ovlašćene korisnike geografskog porekla. Zašto je to tako, najstariji i najmlađi proizvođači čuvenog Lemeškog kulena iz Svetozar Miletića objašnjavaju da je problem ekonomske prirode.

“Bilo je pomaka, krenulo je nešto da se realizuje po tom pitanju, ali izgleda da je zastalo. Znam da su neki dobili sertifikate”, rekao je Kočiš Janoš, najstariji proizvođač Lemeškog kulena iz Svetozar Miletića.

“Trebalo bi uvesti oznake, kako da ne, ali sada je takva finasijska situacija da za sada nema od toga ništa. Mi ćemo praviti i dalje, a ko zna tako da napravi, neka ga proda kao lemeški”, saopštio je Arpad Vujović, proizvođač Lemeškog kulena iz Svetozar Miletića.

Pojedina piva proizvode se po licenci u okviru pivara iz Evrope. Jelen pivo, koje se u Apatinu proizvodi, ispunjava uslove za dobijenu geografsku oznaku porekla, navode između ostalog u Apatinskoj pivari.

“Jelen pivo je još 1999. dobilo geografsku oznaku porekla „Apatinsko Jelen pivo“ koja identifikuje određeni proizvod kao proizvod poreklom sa teritorije određene zemlje, regiona ili lokaliteta. Apatinska pivara od 2003. godine posluje u okviru multinacionalnih kompanija, a od 2012. je deo Molson Coors Beverage Company . To znači da se neka piva proizvode po licenci u okviru pivara koje pripadaju našoj grupi, u različitim zemljama u Evropi. Jelen pivo koje u Apatinu proizvodimo ispunjava uslove za dobijenu geografsku oznaku porekla, ali s obzirom da se proizvodi i po licenci, uvek nastojimo da transparentno pokažemo gde je određeno pivo proizvedeno. Geografska oznaka porekla je bitno priznanje i tema interesovanja za neki novi proizvod, isključivo lokalnog karaktera“, saopštila je Apatinska pivara.

“Pivara je imala ovlašćenog korisnika do 2010. godine, a posle nije produžila i nekorisiti to. Manji proizvođači lemeškog kulena rade i prodaju svoje proizvode na tržištu Subotice i svog sela, a jedna od problema je možda i sirovina”, kazao je Mihajlo Maćuš, koordinator za privredu u Regionalnoj privrednoj RPK Sombor.

“Somborski sir se pravi od ovčijeg mleka, a poslednjih decenija se pravi od kravljeg. Mleko sam siguran da nije problem, međutim niko se nije potrudio da ga napravi”, rekao je Srđan Čičovački, fotoreporter iz Sombora u penziji.

“Kada su u pitanju poljoprivredno prehrambeni proizvodi, u zapadnobačkom okrugu postoje tri oznake, a to su Apatinsko Jelen pivo, Somborski sir i Lemeški kulen, a sva ta tri proizvoda mogu da imaju ovašćene korisnike i subjekte koji na datom području na način, koji je propisan elaboratom ili specifikacijom mogu da propozvode pomenute proizvode. Međutim, za sada nema ovlašćenog korisnika”, saopštio je Zoran Dragojević, rukovodilac grupe za dizajn i oznake geografskog porekla Zavod za intelektuualnu svojinu Srbije.

Kada je reč o produžetku prava ovlašćenog korisnika geografskog porekla za ostale proizvode, za sada ga u zapadnobačkom okrugu jedino ima “Novi Novitet - Dunav” iz Bezdana za bezdanski damast do 2023. godine, a ovlašćenog korisnika geografskog porekla trebao bi imati i Staparski ćilim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.