Šta će biti s Italijom, da će uspeti da ubedi EU da je dobar đak

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti s Italijom, da će uspeti da ubedi EU da je dobar đak

Italijanski premijer Đuzepe Konte pokušava da ubedi lidere EU da ponuda za smanjenje budžetskog deficita Italije čini izlišnim disciplinski postupak EU.

Konte je rekao u razgovorilma sa evropskim liderima da je spreman da smanji projektovani deficit na 2,04 odsto bruto domaćeg proizivoda (BDP) sa ranije predviđenih 2,40 odsto, i da se nada da će postići sporazum sa Evropskom komisijom u ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštava Rojters.

Predsednik italijanske vlade se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama samita EU u Briselu, izjavili su za Rojters neimenovani zvaničnici dodajući da Konte nastoji da upriliči sastanak i sa holandskim premijerom Markom Ruteom, jednim od najoštrijih kritičara ekspanzivnog italijanskog budžeta.

Evropska komisija istrajava na zahtevu da Italija mora da smanji strukturni deficit, koji isključuje jednokratne stavke i oscilacije poslovnog ciklusa, kako bi umanjila teret duga koji premašuje 130 procenata BDP-a.

Zemlje EU imaju poslednju reč po pitanju eventualnog otvaranja bilo kakvog disciplinskog postupka, a evropske diplomate kažu da su članice evrozone, uključujući i Nemačku, spremne da prepuste Evropskoj komisiji pregovore sa Rimom i da prihvate bilo kakav njihov ishod.

Istovremeno, spremnost Italije da revidira planove potrošnje kao i budžetski problemi koji su zbog protesta "žutih prsluka" iskrsli u Francuskoj, stvorili su pomirljiviju atmosferu u Briselu, dodaje britanska agencija.

Konte se juče sastao sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom, čiji ministar finansija Mario Senteno predsedava evrogrupom koja donosi ključne odluke za evrozonu, a koju čine ministri finansija članica bloka jedinstvene valute.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi izjavio je juče da nova italijanska ponuda predstavlja "značajan napor", i da Rim i Brisel rade na brzom pronalaženju kompromisa o preostalim "tehničkim" pitanjima.

U Briselu danas boravi i italijanski ministar finansija đovani Trija koji planira da tu ostane dok god se ne postigne dogovor, izjavila je njegova portparolka. Ukoliko EK pokrene disciplinski postupak protiv Rima, to bi moglo da izvrši pritisak na vrednost italijanskih državnih obveznica i da zemlju izloži dugotrajnom pritisku na tržištima, navodi Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.