Srpski kamioni ne mogu na Kosovo

Izvor: B92, 21.Jul.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski kamioni ne mogu na Kosovo

Brisel, Priština, Leposavić -- Embargo Prištine na srpsku robu zaustavio je na administrativnom prelazu Merdare desetine kamiona. EU: Dajte šansu dijalogu, a ne embargu.

Odluka kosovske vlade počela je da se primenjuje sinoć i carinicima je naređeno da ne propuštaju kamione koji dolaze iz Srbije na Kosovo.

Na punktu Merdare kod Podujeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je stvorena gužva i dvadesetak kamiona blokirano je na putu ka Kosovu. Na administartivnoj liniji Jarinje kod Leposavića na severu Kosova nije bilo promene režima kontrole srpske robe za pokrajinu.

Da nema promene režima na prelazima na severu Kosova navode, ali nezvanično, predstavnici Kosovske policije koji zajedno sa Eulexom kontrolišu te administrativne prelaze.

Međutim, na prelazu Merdare je, od uvođenja embarga Prištine na srpsku robu, od srede zaustavljeno oko dvadesetak kamiona.

To je potrvdio i portparol carine Kosova Adriatik Stavljeci, koji kaže da je na prelazu Merdare i Bela Zemlja zaustavljeno dvadesetak kamiona jer na taj način kosovska carina sprovodi odluku Vlade Kosova o uvođenju embarga na uvoz srpskih proizvoda.

U Euleksu, koji je isključivo nadležan za prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, nisu mogli zvanično da komentarišu potez Prištine.

Predstavnik privrednika iz Kosovske Mitrovice Ljubiša Petrović izjavio je da odluka Vlade Kosova zasad nije pogodila privrednike u ovom delu pokrajine. Petrović je izrazio nadu da će oni nastaviti da se snabdevaju robom iz Srbije.

EU: Dajte šansu dijalogu, a ne embargu

EU smatra da je bolje pružiti šansu dijalogu Beograda i Prištine umesto uvoditi zabranu na uvoz robe iz Srbije, što su u sredu odlučile kosovske vlasti. To je prenela Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, dodajući da veruje da se jednostranim potezima bilo koje strane problemi ne mogu rešiti."Proučavamo odluku kosovske vlade. Bolje je pružiti šansu dijalogu Beograda i Prištine početkom septembra ili pre, umesto uvoditi zabranu", rekla je Kocijančićeva.

Vlada u Prištini odlučila je u sredu da uvede zabranu uvoza robe iz Srbije i tako primeni mere reciprociteta zbog odluke Beograda da ne prizna carinske pečate s oznakom jednostrano proglašene Republike Kosovo.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u četvrtak da je potez Prištine provokacija i da Beograd neće istim merama odgovoriti na tu odluku. Prištinske vlasti su odlučile u sredu da počnu sa primenjivanjem embarga na robu koja stiže u pokrajinu iz Srbije.

Kosovski ekonomisti zadovoljni embargom

Prišitna (Fonet, Arhiva)

Ekonomski stručnjaci na Kosovu ocenili su kao dobru odluku kosovskih vlasti da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, ali su upozorili i na opasnost od povećanja sive ekonomije.

Profesor prištinskog univerziteta Muhamet Sadiku ocenio je u izjavi kosovskim medijima da je embargo Srbije oštetio kosovsku privredu i da je zato odluka o zabrani uvoza robe iz te zemlje dobrodošla.

Sadiku je, međutim, izrazio zabrinutost da odluka o embargu može da poveća šverc na severu Kosova.

"Imajući u vidu da institucije Kosova nemaju pristupa ni kontrolu nad jednim delom svoje granice, na severu, biće ugroženo ispunjavanje ove odluke u potpunosti", rekao je on.

Sadiku je upozorio i da uvođenje embarga na robu iz Srbije može da poveća pritisak sive privrede i da uzrokuje "neformalnu invaziju robe iz Srbije".

Miljazim Abazi iz Kosovske privredne alijanse rekao je kosovskim medijima da je odluka o embargu trebalo da bude doneta 2008. godine, kada je Srbija počela da blokira uvoz roba sa Kosova.

"Vlada Kosova treba da bude oprezna i da pojača administrativne mere na granici da bi onemogućila povećavanje šverca", upozorio je Abazi.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.