Srpska lista Apostolovoj: Priština da prilagodi zakone za ZSO

Izvor: RTS, 17.Apr.2018, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista Apostolovoj: Priština da prilagodi zakone za ZSO

Priština mora da izmeni i prilagodi svoje zakone i druge pravne akte i tako omogući uslove za formiranje ZSO u skladu s obavezama koje su preuzeli potpisivanjem Briselskog sporazuma, saopštila je Srpska lista.
Očekujemo da specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu i Metohiji, Natalija Apostolova, podseti Prištinu na tu obavezu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navela je Srpska lista, reagujući na izjavu Apostolove da će Statut ZSO biti formiran u skladu sa kosovskim zakonima.
Srpska lista pozdravlja to što je specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu i Metohiji, koja je mandat počela 1. septembra 2016. godine, konačno odlučila da počne da se stara o sprovođenju Briselskog sporazuma, čiji je Evropska unija garant.
Čini nam se, kaže se u saopstenju, da je Apostolova zaboravila da napomene da proces formiranja ZSO za osnov ima Briselski sporazum i prateći Implementacioni plan, koji jasno predviđa da obe strane, Beograd i Prištinu, do juna 2013. godine moraju prilagoditi svoje pravne propise kako bi se omogućilo sprovođenje sporazuma, u kome centralno mesto ima formiranje ZSO.
To znači da Priština mora da izmeni i prilagodi svoje zakone i druge pravne akte i tako omogući uslove za formiranje ZSO u skladu s obavezama koje su preuzeli potpisivanjem Briselskog sporazuma, kaže se u saopštenju.
Srpska lista podseća Apostolovu na reči Angeline Ajnhorst, predstavnice spoljne službe Evropske unije, "koja je na sastanku sa predstavnicima Srpske liste, a kome je prisustvovala i Apostolova, više puta ponovila da se Zajednica srpskih opština formira isključivo poštujući Briselski sporazum, a da ih interni akti učesnika dijaloga ne interesuju".
U Briselskom sporazumu, kako se podseća, jasno stoji da će Zajednica srpskih opština vršiti puni nadzor u oblastima zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja, kao i da će sprovoditi i koordinisati istraživačke i razvoje projekte, jačati demokratiju na lokalnom nivou, pružati usluge opštinama članicama itd.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska lista ponovno podseća na formiranje ZSO na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2018

Srpska listа pozdrаvljа to "što je specijаlnа predstаvnicа Evropske  unije nа Kosovu natalija Apostolova , kojа je mаndаt zаpočelа 1. septembrа  2016.  konаčno odlučilа dа počne dа se stаrа o sprovođenju  Briselskog sporаzumа, čiji je Evropskа unijа gаrаnt" kaže...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.