Srbiji najbolje ocene u regionu

Izvor: RTS, 08.Okt.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji najbolje ocene u regionu

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU. Srbija je obavila važan posao, rekao je Vučić i dodao da je dobila najbolje ocene Evropske komisije u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Srbija u prethodnom periodu obavila važan posao i da je "delimično zadovoljan ocenama Evropske komisije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ocene su u najvećem delu objektivne. Ima nekih političkih stavova o kojima možemo da diskutujemo. O tome sam pričao i na sednici Vlade gde je bio i gospodin Davenport", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa Majklom Davenportom u Vladi Srbije.

Vučić kaže da bi u pojedinim oblastima, poput pravosuđa i životne sredine, bio još oštriji od Komisije.

"Mi smo, nesumnjivo, najbolje ocenjeni (u regionu), čak su i zamerke najmanje u odnosu na sve druge", rekao je Vučić, ali je istakao da "to nije dovoljno".

"Želimo da radimo još više i napornije", podvukao je premijer Srbije i zahvalio Evropskoj komisiji što razume teške poteze koje će Vlada sprovoditi u ekonomiji.

Vučić je istakao da je zadovoljan ocenom regionalne politike.

"Ostaćemo posvećeni očuvanju pune regionalne stabilnosti. Srbija ne želi sukobe i nemire, već unapređenje saradnje sa komšijama i mi izvor problema i nestabilnosti na Balkanu nećemo biti", podvukao je Vučić.

Govoreći o stanju u ljudskim pravima, premijer kaže da je to u Izveštaju korektno preneto i kada je reč o nacionalnim manjinama i gej paradi.

"Posebno sam ponosan na činjenicu da se poštuje borba protiv kriminala i korupcije", podvukao je Vučić.

Pitanje pravosnažnih presuda je važno i tu je, kaže Vučić, oštriji od Evropske komisije.

"Oni kažu je donošenje pravosnažnih presuda retko, a ja sam rekao da gotovo da ih nema. Zato što pojedinci misle da je moguće da glavni pretres zakazuju na 50, umesto na sedam dana", rekao je premijer.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da ne veruje da međunarodna zajednica i EU rade na osnaživanju i objedinjavanju opozicije u Srbiji i dodao da će im on, ako je to tačno, u tome i pomoći.

"Ne verujem da im je to posao, ali ću im u tome pomoći. Svako investiciono ulaganje u Srbiju je uvek dobro došlo", rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara.

Govoreći o medijskim slobodama, Vučić je rekao da se u Izveštaju navodi da postoji zabrinutost za pogoršanje uslova za punu primenu slobode izražavanja u Srbiji i pročitao odeljak iz izveštaja: "Postoji rastući trend samocenzure, kombinovan sa nejasnim uticajima na uređivačku politiku i serijom slučajeva obaranja veb-sajtova".

U izveštaju se, istovremeno, navodi, kaže Vučić, da je napravljen dobar progres u prostoru informatičkog društva i medija i podseća da su doneta tri medijska zakona.

"Očekujem da ne postoje pritisci (na medije) iz Vlade, ali ni iz stranih ambasada", naveo je Vučić i dodao da će Vlada na tom polju raditi ozbiljno i odgovorno.

"Mnogo važnije od toga je pitanje spoljne politike", ocenio je Vučić, navodeći da Srbija daje sve što može da poštuje i da prati procese i politiku EU.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i ni na jedan način, nijednom izjavom, nismo doprineli rasplamsavanju sukoba. Ali Srbija ima i svoj interes i mora da opstane i preživi", naveo je Vučić i podvukao da će isto govoriti i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"I pred Putinom ću reći da se Srbija nalazi na evropskim putu, da ne doprinosi rasplamsavanju sukoba između Evrope i Rusije, te da slavimo pobedu protiv fašizma i 70. godišnjicu oslobođenja grada", poručio je premijer.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji na 1,5 milijardi evra do 2020. godine, za saniranje majskih poplava.

"Potrudićemo se da to potrošimo na najbolji mogući način. Postoji ozbiljna supervizija EU (...) Ponosni smo na činjenicu što nije bilo nijedne afere kako je novac trošen", naveo je Vučić i ponovio da će svi koji su ostali bez krova nad glavom dobiti kuće.

Na putu ka EU sve ide po planu

Šef Delegacije EU u Beogradu rekao je da je ovo veoma bitan dan i za Srbiju i za Uniju, da, uprkos teškoćama i izazovima, sve ide po rasporedu i da u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.

Davenport je na konferenciji za novinare rekao da je premijeru Vučiću takođe predstavio i Strategiju daljeg proširenja EU.

"Imali smo tokom ovog perioda mnogo koraka unapred, što se tiče Srbije na putu ka EU. Mislim na usvajanje pregovaračkog okvira u decembru 2013, o prvoj konferenciji o pristupanju u januaru i mislim da su ove odluke predstavljale zaslužno priznanje stalnog napretka koji Srbija postiže u reformama i normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Davenport.

Ocenio je i da su prevremeni parlamentarni izbori u martu ove godine potvrdili težnje Srbije ka evropskim integracijama.

"Želim da istaknem visok stepen posvećenosti i profesionalnosti državne administracije čitavom procesu", rekao je Davenport i najavio da je planirano da proces skrininga bude završen do marta 2015. godine.

"Uprkos svim teškoćama i izazovima, sve ide tačno po rasporedu. Nijedan dan nije izgubljen", konstatovao je šef misije EU u Srbiji.

On je istakao da je veoma bitno što je Srbija preduzela korake da pregovori postanu inkluzivan proces, pri čemu je, kako je naveo, od suštinske važnosti da Srbija nastavi da i dalje bude posvećena regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa sa Kosovom uz punu primenu sporazuma Beograda i Prištine.

"Srbija mora da preduzme dodatne mere fiskalne konsolidacije, što je još potrebnije nakon majskih poplava", kazao je Davenport, istakavši da će EU nastaviti da bude najveći partner Srbiji u borbi protiv posledica poplava.

Jasno je, dodao je, da Srbija mora da se fokusira na vladavinu prava, medijske slobode, slobode izražavanja, primenu medijske strategije, državnu upravu.

"Očekuje se da Srbija usklađuje svoje stavove sa stavovima EU u pogledu bezbednosne politike, kao i da će morati da pojača napore u usklađivanu sa standarima EU, što se tiče zaštite životne sredine i energetike", naveo je Davenport.

"EU će biti uz Srbiju u svim njenim nastojanjima da ispuni zahteve Unije", rekao je Davenport i dodao da će instrumenti za pretpristupnu pomoć biti glavni zajednički finansijski instrument, ističući da će Srbija na raspolaganju imati više od 1,5 milijardi evra do 2020. godine, koje treba da se iskoriste u interesu svih građana, na putu ka EU.

Zvaničnici EU, poslanici Evropskog parlamenti, ministri i predstavnici političkih partija komentarisali su izveštaj Komisije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: U nekim oblastima bio bih oštriji od izveštaja EK

Izvor: Press, 08.Okt.2014

Premijer Aleksandar Vucicć izjavio je danas da je Srbija obavila u prethodnom periodu važan posao, da je delimično zadovoljan izveštajem EK o napretku Srbije te da lično smatra lično da to nije dovoljno zbog čega nam predstoji da još više i napornije radimo. ...

Nastavak na Press...

Reagovanja na izveštaj Evropske komisije

Izvor: RTS, 08.Okt.2014

Srbija je na pravom putu, Vlada i premijer rade dobar posao, ali do članstva u EU ima još izazova i mnogo posla – glavne su ocene godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU. ..Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.