Srbija zaslužila kandidaturu

Izvor: B92, 04.Feb.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija zaslužila kandidaturu"

Minhen -- Ministar odbrane Austrije Norbert Daraboš kaže da je Srbija zaslužila da dobije status kandidata za prijem u članstvo Evropske unije.

Takođe, naglasio je da Srbiji ne treba postavljati nove i previsoke uslove.

"Mišljenja sam da Srbija treba što pre da dobije status kandidata. Mislim da vlada koja je trenutno na vlasti u Srbiji upućuje jasne signale da je zainteresovana za rešenje kosovskog konflitka", rekao je Daraboš.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne bi trebalo kažnjavati vladu koja ima za cilj pozitivno rešenje, već je treba ohrabriti da nastavi taj put.

"Mislim da vlada koja je trenutno na vlasti u Srbiji upućuje jasne signale da je zainteresovana za rešenje kosovskog konflitka. Ne bi trebalo kažnjavati vladu koja ima za cilj pozitivno rešenje, već je treba ohrabriti da nastavi taj put. Zato sam mišljenja da Srbija status kandidata treba da dobije još u martu. Smatram da je politika Nemačke u vezi sa Srbijom i njenim statusom kandidata pogrešna jer bi odbijanje statusa samo ojačalo nacionalne snage, a time i ugrozilo mirovni proces na zapadnom Balkanu", kaže ministar odbrane Austrije Norbert Daraboš.

"Zato sam mišljenja da Srbija status kandidata treba da dobije još u martu", istakao je Daraboš, koji zajedno sa srpskim ministrom Vukom Jeremićem učestvuje na 48. međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

"Odluke još nisu donete, odluke nisu još donete. Učinićemo sve da se u narednom periodu stvori politička atmosfera u kojoj bi napredak u razgovorima vezanim za Kosovo i sva druga regionalna pitanja pomogli da dođe do pozitivnih odluka za Srbiju", kaže ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Daraboš je ocenio da je stav Austrije dobar, podsećajući da se ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger založio za uslovni status kandidata i kritikovao Nemačku, ističući da je odbijanje statusa pogrešna politika.

"Smatram da je politika Nemačke u vezi sa Srbijom i njenim statusom kandidata pogrešna, jer bi odbijanje statusa samo ojačalo nacionalne snage, a time i ugrozilo mirovni proces na zapadnom Balkanu", upozorio je Daraboš.

Kako je dodao, potrebno je jačati proevropske snage, koje se trude da i u teškoj situaciji pronađu rešenje za pitanje Kosova.

Daraboš je ocenio da smatra da se Srbiji postavljaju previsoki zahtevi.

"Srbija se trudila, a to je spoznala Austrija. Sve države na Balkanu, prema kojima imamo istorijsku obavezu, tretiramo istovetno. Srbija kao velika i važna država je strateški bitna za Evropu. Zato mislim da su postavljeni uslovi dovoljno visoki, time što se traži nastavak dijaloga Beograda i Prištine, što i čini predsednik Srbije Boris Tadić", objasnio je on.

Iako je Austrija priznala Kosovo, i stoji iza svoje odluke, prema njegovim rečima, to je ne sprečava da se zalaže i za Srbiju.

"Sada je pitanje kako će se Srbija ophoditi prema Kosovu, ali mislim da predsednik Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac imaju pragmatičan stav. Mislim da bi bilo loše kada bi reformski napori bili minirani previše restrektivnom politikom EU", upozorio je Daraboš, ukazujući da je samo uz uključenje Srbije moguće imati održivu stabilnost u regionu.

On je istakao je da postoji i dalje potreba da se međunarodna vojna misija na Kosovu Kfor brine o stabilnosti u ovom delu zapadnog Balkana.

Na severu Kosova, prema njegovim rečima, još postoji nestabilnost, zbog čega je dobro što su zemlje koje učestvuju u Kforu juče donele odluku o nastavku misije.

Jeremić bi tokom večeri trebalo da razgovara s ministrom spoljnih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom, a već se sastao sa svojim svojim kolegama iz Poljske, Litvanije, Rumunije i Ukrajine, kao i s predsednikom Azerbejdžana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.