Srbija za jačanje partnerstva EU i Kine

Izvor: RTS, 26.Nov.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za jačanje partnerstva EU i Kine

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner Kine, Srbija čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima, poručio premijer Ivica Dačić na Samitu u Bukureštu. Dačić je istakao da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić poručio je da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner Kine, čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima.

Dačić je na sastanku premijera Kine i premijera 16 zemalja Istočne i Centralne Evrope, koji je održan u okviru Samita, izrazio snažnu podršku Srbije ovom mehanizmu saradnje, dodavši da je zajednički interes da se zajedno sa Kinom u budućnosti ostvari bolja saradnja i unaprede međudržavni odnosi.

Srpski premijer je dodao i da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke prioritete Srbije.

Dačić je zahvalio Kini zato što je uspostavila ovaj mehanizam i što svojom aktivnošću, kao "snažna lokomotiva" ovaj projekat vuče napred.

"Ovaj projekat podstiče ekonomsku i političku saradnju zemalja međusobno, i sa Kinom, zatim regionalnu saradnju, jača razumevanje i poverenje, podstiče realizaciju planova i projekata u različitim oblastima od značaja za život građana, podiže životni standard i razvoj svake zemlje ponaosob", ocenio je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, potvrda uspešnosti i zajedničke saradnje jeste objava realizacije projekta modernizacije i izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte koji će se realizovati u saradnji Mađarske, Kine i Srbije.

"Očekujem da će se i druge zemlje u regionu uključiti u ovaj projekat", poručio je Dačić.

Premijer je ukazao na to da Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose koji traju skoro šest decenija, a da je 2009. godine uspostavljeno strateško partnerstvo čime su međusobni odnosi podignuti na "kvalitativno viši nivo i stvorena je jaka osnova za dalje jačanje saradnje".

On je podsetio na projekte čija je realizacija već u toku: izgradnja deonice auto-puta između Srbije i Crne Gore, izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun-Borča), druga faza izgradnje Termoelektrane "Kostolac".

Pre pet dana, podsetio je Dačić, u Beogradu je potpisan ugovor koji će omogućiti izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno na 12 miliona tona uglja godišnje.

Srbija je, kako je rekao, spremna da svoja dobra iskustva u saradnji i realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom, podeli i sa drugim zemljama regiona.

"Utoliko pre što Srbija zauzima centralni položaj u ovom delu Evrope, predstavlja raskrsnicu transportnih, energetskih, trgovinskih i kulturnih koridora i uvek je bila tradicionalni most između Istoka i Zapada. Kao što je poznato, u Srbiji se ukrštaju dva panevropska koridora - Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav - što predstavlja ogroman potencijal za saradnju", istakao je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija predlaže da u Beogradu bude sedište Asocijacije za infrastrukturu regionalnog karaktera, čiji bi zadatak bio unapređenje saradnje između EU i zemalja u regionu i posebno odnosa Kine sa Srbijom i drugim zemljama regiona.

"Za Srbiju bi bila izuzetna čast da se naredni samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održi 2014. godine u Beogradu", zaključio je Dačić.

Premijer Dačić pozitivno je ocenio Ekonomski forum Kine i !6 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i rekao da smatra da će taj skup uticati i na razvoj Srbije.  

Kina obećava veća ulaganja u Evropi 

Na biznis forumu, kineski premijer Li Kećang izjavio je da će njegova zemlja udvostručiti ulaganja u Evropi i pozvao na pragmatičnu saradnju.

Poruka rumunskog premijera je da je "Kina prijatelj sa istim ambicijama kao zemlje iz ovog evropskog regiona i da ne treba propustiti tu šansu".

Dodao je da taj evropski region ima iste interese kao i Kina - brži razvoj u suštinskim oblastima kao što su energetika, infrastruktura, putevi, životna sredina, poljoprivreda, brze pruge.

Li je izrazio uverenje da će saradnja sa zemljama Centralne i Istočne Evrope biti uspešna i da će podstaći i saradnju sa Evropskom unijom.

Naveo je da će Kina u narednim godinama udvostručiti svoja ulaganja, zbog toga što je zainteresovana za saradnju s tim delom Evrope, koji želi da se razvije. 

Učestvujući na poslovnom skupu u Bukureštu, ministarka Mihajlović rekla je da Srbija ima velike potencijale kada je u pitanju energetika i zaštita životne sredine.

Ministarka Mihajlović rekla je da su glavni ciljevi razvoja srpske energetike otvaranje i razvoj tržišta energije, povećanje energetske efikasnosti i učešća obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji na 27 odsto do 2020. godine.

"Srbija je posvećena usaglašavanju propisa iz oblasti energetike sa regulativom EU u oblasti životne sredine, ali uz očuvanje energetske bezbednosti", rekla je Mihajlović na sednici oslovnog foruma "Kina i zemlje Istočne Evrope".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Srbija za jačanje partnerstva EU i Kine

Izvor: Politika, 26.Nov.2013

BUKUREŠT – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas, na sastanku premijera 16 država srednje i istočne Evrope (CIE) i Kine u Bukureštu, da Srbija čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima...Dvodnevni samit premijera Kine i zemalja CIE, čiji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.