Srbija u EU? Ne pre 2019: Junker o proširenju i Zapadnom Balkanu (FOTO)

Izvor: Press, 13.Sep.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU? Ne pre 2019: Junker o proširenju i Zapadnom Balkanu (FOTO)

Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana, rekao je predsednik Evropske komisije.
Foto: Tanjug
Predsednik EK Žan Klod Junker izneo je danas u svom govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu smernice u radu EK do kraja mandata, pozvao je EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnubudućnost članstva, te ponovio da tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ovog mandata EK i EP neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjen.
Junker je u svom govoru o Stanju Unije poručio da će "EU u budućnosti imati više od 27 zemalja članica".
- Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica - poručio je Junekr pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.
On je dodao da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima"
- To isključuje prijem Turske u bliskoj budćnosti - rekao je Junker.
U svom godišnjem govoru o Stanju Unije Junker kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe.
- Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu - pručio je i dodao da "vetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.
Predsednik Evropske komisije ukazao je da Evropa sada ima "prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvek ostati otvoren.
- Iskoristimo zamajac što možemo više, uhvatimo vetar koji nam duva u jedra - poručio je Junker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU u cilju daljeg napretka.
On je izneo pet oblasti na kojima će se Evropska komisija fokusirati u preostalih 16 meseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promena, rad na pitanju migracija.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.