Srbija u Briselu otvorila još jedno poglavlje

Izvor: RTS, 27.Jun.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Briselu otvorila još jedno poglavlje

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila u pristupnim pregovorima poglavlje devet, o finansijskim uslugama. Za deset godina pregovaranja Beograd je otvorio 17 poglavlja, a dva su odmah i zatvorena.
U Briselu se održava Međuvladina konferencija, na kojoj je Srbija otvorila poglavlje devet o finansijskim uslugama u pristupnim pregovorima sa EU.

Na konferenciji je potpisan i paket >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.
Poglavlje devet reguliše finansijski sistem – krvotok svake države. 
Oblast je izuzetno važna za sve učesnike finansijskog sistema i treba da donese niže kamate i bolje uslove kreditiranja.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je poglavlje devet važno jer reflektuje dve stvari.
"Prvo, činjenica da smo došli u poziciju da otvorimo ovo poglavlje govori o tome da su prepoznate uspešne ekonomske reforme koje je Vlada Srbije sprovela i time obezbedila finansijku i makroekonomsku stabilnost zemlje", navela je Joksimovićeva.
Kako je dodala, otvaranje poglavlja devet doprineće daljem razvijanju stabilnijeg, sigurnijeg i efikasnijeg finansijskog sistema republike Srbije.
"Daljim usklađivanjem sa standardima Evropske unije u oblasti bankarstva, u oblasti osiguranja, tržišta kapitala i investicionih usluga biće obezbeđena dugoročna pravna i finansijska sigurnost koja je u interesu i finansijksih institucija i naravno potencijalnih investitora ali pre svega svih građana Srbije", istakla je ministarka.

Rumunski ministar za evropske poslove Georg Ćamba konstatovao je da je otvaranjem poglavlja devet sa Srbijom do sada otvoreno 17 poglavlja.
"Nastavićemo da sarađujemo sa Srbijom u brojnim pitanjima. Nadam se da će ovaj ritam nastaviti i da će Srbija ostati posvećena u reformama kako bi predstavila završene, opipljive rezultate u ključnim delovima pristupnog procesa", rekao je Ćamba.
Naveo je da se u razgovorima sa delegacijom Srbije dotaknuto i pitanje usklađivanja Srbije sa politikom opšte spoljne bezbednosti Evropske unije. "Istovremeno se nadamo nastavku dijaloga sa Prištinom koji će doprineti regionalnoj stabilnosti", zaključio je Ćamba.
Guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković smatra da je otvaranje poglavlja devet pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u toj oblasti.
U proceduri su još pet poglavlja za čije otvaranje je potrebna saglasnost svih zemljalja članica EU. O tome će se razgovarati u drugoj polovini godine za vreme finskog predsedavanja Unijom. Naredna prilika za otvaranje novih poglavlja biće u decembru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI KORAK KA EU! SRBIJA U BRISELU OTVORILA NOVO POGLAVLJE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2019

Srbija u Briselu otvorila poglavle devet o finansijskim uslugama, u pristupnim pregovorima sa EU...Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila još jedno poglavlje u pristupnim pregovorima - devet, o finansijskim uslugama. Za deset godina pregovaranja otvoreno je 16 poglavlja, dva su odmah...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.