Srbija razmatra mogućnost povezivanja sa naftovodom Družba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022, 15:54

Srbija razmatra mogućnost povezivanja sa naftovodom Družba

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je u cilju obezbeđivanja stabilnog snabdevanja sirovom naftom i diverzifikacije ruta snabdevanja definisalo u svom investicionom planu mogućnost alternativnog dotoka sirove nafte iz pravca Mađarske, što bi omogućilo nastavak snabdevanja ruskom naftom.

Takvu mogućnost danas je najavio pomoćnik ministra rudarstva i energetike Raša Kojčić u izjavi za Tanjug.

"Jedna od opcija je povezivanje na naftovod 'Družba' >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izgradnja konekcije sa Mađarskom, što bi značilo i mogućnost da se tržište u Srbiji, pored ostalih vrsta sirove nafte, i dalje snabdeva ruskom naftom", rekao je Kojčić.

Dodao je da bi to značilo povezivanje naftnog terminala "Transnafte" u Novom Sadu sa Salombata rafinerijom u Mađarskoj.

"U nekom kratkom periodu, do sledeće zime, mogao bi da bude izgrađen taj naftovod dužine 404 kilometra", rekao je Kojčić.

Ministarstvo je u svom saopštenju preciziralo da postoje dve mogućnosti povezivanja na naftovod "Družba" u Mađarskoj.

Prva je izgradnja naftovoda do Alđe kod Segedina čija trasa bi bila dužine 128 kilometara, od čega bi 104 kilometra bila na teritoriji Srbije i on bi obezbedio delimičan kapacitet snabdevanja pančevačke Rafinerije.

Druga trasa, navodi Ministarstvo, spojila bi Novi Sad sa rafinerijom Salombata kod Budimpešte naftovodom dugim 400 kilometara, uz mogućnost da njegov kapacitet potpuno zadovolji mogućnosti prerade Rafinerije u Pančevu.

Kojčić je u izjavi za Tanjug naglasio da se nakon usvajanja osmog paketa sankcija EU u kojem zemlje Zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, ne očekuju problemi u snabdevanju sirovom naftom i da neće biti ugrožena stabilnost tržišta.

"NIS ima dogovor sa JANAF-om da do početka decembra postoji prolaz za rusku sirovu naftu. Inače je NIS i do sada kupovao druge tipove sirove nafte, kao što je iračka kirkuk. U jednom trenutku ruska nafta je bila jeftinija, pa je i procenat te nafte u ukupnoj strukturi bio viši. Sada će mesto ruske sirove nafte zauzeti sirova nafta iz nekih drugih zemalja", objasnio je Kojčić.

On je naglasio da srpsko tržište nafte i naftnih derivata neće biti ugroženo, ali nije mogao da kaže kako će se kretati cene derivata u narednom periodu.

"Pokazalo se da su svi pokušaju predikcija cena sirove nafte nezahvalni. Očekivalo se da će cena ići čak i do 150 dolara za barel, pa se ispostavilo da nije bilo tako, jer je cena danas oko 100 dolara", rekao je Kojčić.

On je naglasio da će država kao i do sada brinuti da se domaće tržište obezbedi neophodnim derivatima i ostalim energentima i dodao kako već sada imamo dovoljne zalihe svih energenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.