Srbija pripada Evropi, odluka EU o članstvu Srbije biće politička

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 14:35

Srbija pripada Evropi, odluka EU o članstvu Srbije biće politička

Srbija, kao i ceo Zapadni Balkan, pripada evropskoj porodici naroda, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da bi ovaj region trebalo da bude važan Uniji onoliko koliko je EU važna nama, kao i da će odluka EU o prijemu Srbije i zemalja regiona u članstvo svakako biti politička.

Brnabić je, na panelu o pristupanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, rekla da EU nije samo spoljnopolitički cilj Srbije i "strateški fokus" spoljne politike, već da duboko veruje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija, kao i ceo Zapadni Balkan pripada evropskoj porodici naroda.

I to, kako je navela, ne samo ekonomski, već i geografski, kulturološki, tradicionalno... u svakom pogledu.

"Srbija i Zapadni Balkan su prirodni deo EU i pripadaju EU. Dugoročni mir i stabilnost, i snaga ZB i EU su moguće jedino ako je EU ujedinjena, odnosno ako ZB postane deo Unije", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da, iako svi moramo da pregovaramo i prođemo kroz pregovarački proces, od 35 različitih pregovaračkih poglavlja, na kraju odluka EU da postanemo njen deo biće - politička odluka.

"To je, pre svega, politička odluka. Mi moramo da uskladimo naše zakonodavstvo i praksu sa standardima EU, moramo da radimo još na ekonomskoj stabilnosti, vladavini prava, transparentnosti, efikasnijoj javnoj upravi, zaštiti životne sredine... Ali, na kraju, odluka EU da nas primi u članstvo biće politička", rekla je Brnabić.

Kako je rekla, sa njene pozicije, članstvo Srbije u Uniji, što je pre moguće, je i strateški interes same EU.

Dodala je da se reforme, kako bi zemlja imala jaču ekonomiju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, vladavinu prava, bolju zaštitu životne sredine, ne sprovode samo zbog EU, već zato što je to važno da podizanje kvaliteta života samih građana Srbije.

"Te dve stvari idu zajedno, ruku pod ruku - ZB bi trebalo da bude važan EU, koliko je EU važna nama", podvukla je Brnabić.

Ona je zahvalila komesaru Verheiju, za njegovu podršku i za, kako je rekla, duboko razumevanje izazova i poznavanje situacije na Zapadnom Balkanu i zašto je EU važna Balkanu, a sam ZB Evropskoj Uniji.

"Nismo mogli da se nadamo boljem komesaru za proširenje, koji će biti most između ZB i EU", dodala je ona.

Premijerka je poručila da je Srbija duboko posvećena evropskim integracijama, kao što je posvećena i regionalnoj stabilnosti i saradnji, jer bez stabilnog i jakog regiona, nema stabilne i jake Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore..

"Što smo stabilniji i snažniji, postaćemo bolji kandidati za EU", rekla je ona.

Brnabić je, u tom kontekstu, podsetila da inicijativu tzv. "Mali Šengen" , koji je, kaže, vođen idejom da zemlje u regionu bliže sarađuju, rade na infrastrukturnom povezivanju, na slobodnom protoku robe, kapitala, ljudi...

"Sve to treba da doprinese boljem kvalitetu života naših građana i onda ćemo ispuniti uslove za EU. Ali, na kraju, mislim da će ta odluka EU biti politička odluka", zaključila je Brnabić.

Brnabić: Kineske i ruske investicije u SRB su u interesu EU

Premijerka je poručila da kineske i ruske investicije u Srbiji jačaju srpsku ekonomiju i da je to i u interesu Evropske unije.

Brnabić je, upitana o odnosu Srbije sa Kinom i Rusijom u kontekstu evropskih integracija, rekla da ne razume u potpunosti zašto je to tema za pojedine evropske zvaničnike i zemlje, budući da te zemlje investiraju i u EU.

Ona je navela da je 90 odsto kineskih investicija u Evropi zapravo u Zapadnoj Evropi, a samo deset odsto na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

"Ako pogledate tako stvari, onda bi EU trebalo da podržava kineske investicije u Srbiji, pre svega zato što nisu toliko velike kao evropske investicije", istakla je Brnabić i podsetila da 65 do 70 odsto stranih investicija u Srbiji dolazi iz zemalja EU.

Navela je i da kineske investicije jačaju srpsku ekonomiju, što je svakako i u interesu Evropske unije.

"Jedan od ciljeva je da ekonomije Zapadnog Balkana budu jače, da im, kada uđu u EU, ne bude potrebna finansijska pomoć, kao što je bilo potrebno nekim zemljama kada su se priključile zajednici", rekla je Brnabić.

Kada je reč o investicijama koje dolaze iz Rusije, Brnabić kaže da su one slične investicijama iz te zemlje u EU, posebno u energetskom sektoru.

"Ne vidim da su to suprotstavljeni interesi, već da mogu da postoje u sinergiji", istakla je predsednica Vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.