Srbija otvorila poglavlja 23 i 24

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila poglavlja 23 i 24

Srbija je večeras i zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU. Ovo je saopšteno na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu, koja je počela danas pre 18 sati.

Delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, koja trenutno predsedava Evropskim savetom.

Vučić je, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferencije naveo da je Srbija zahvalna Hanu i Lajčaku na podršci Srbije ka EU.

-Ovo je veliki, lep i značajan dan za Srbiju. Kada me je Boris Džonson pitao da li je to značajno za Srbiju, ja sam mu rekao da jeste. Ovo pokazuje da je to naš strateški put i dobar put koji pokazuje našu posvećenost svim zadacima koji su pred nas postavljeni. Svesni smo da ćemo imati teškoće i prepreke, posebno kod ovih poglavlja, ali smo odlučni da ispunimo očekivanja – rekao je premijer Srbije.

-Sve je to vezano za poboljšanje standard naših ljudi, što znači da će vladavina prava biti podsticaj za strana ulaganja. Srbija ima jednu od najvećih stopa rasta. Unapred se radujemo da sarađujemo sa EU I bićemo posvećeni tom procesu, iako znamo da nije jednostavno. PostojeiI političke prepreke koje će se naći pred nama, bićemo i kritikovani, ali istrajaćemo – dodao je Vučić, koji se nakon govora na engleskom, u Briselu obratio na srpskom.

-Nadam se da će srpski ovde biti jedan od prihvaćenih jezika. Srbija jeiI dalje siromašna, i teško se živi, ali ima najvišu stopu rasta. Zahvalan sam našim prijateljima, ali znamo da imamo mnogo nedostataka, mnogo toga što kod sebe moramo da promenimo i popravimo. Naš posao ćemo da završimo i daćemo sve od sebe da prednjačimo u svemu. Ovo je jedan od dana kada smo se osećali ponosni što smo Srbi. Hvala ljudima u Srbiji na strpljenu – rekao je Vučić.

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti.

Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji će biti predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja.

Pročitajte još:

Pregovaračka pozicija EU sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima.

Prelazna merila i sami pregovori Srbije i EU u okviru poglavlja 23 i 24 podrazumevaju neke od najznačajnijih reformi neophodnih kako na putu Srbije ka članstvu u EU tako i za samu modernizaciju države.

Od Srbije se očekuje da u narednom periodu sprovede reformu pravosuđa i policije, pojača borbu protiv korupcije, obezbedi puno poštovanje manjinskih prava i zaštiti medijske slobode i slobodu izražavanja.

Posebna pažnja biće usmerene na primenu donetih zakonskih normi u Srbiji.

Vođena prethodnim iskustvima u procesu proširenja, EU sada insitira na tome da reformski procesi ne smeju ostanu samo "slovo na papiru", već moraju doneti promenu na terenu, vidljivo poboljšanje života građana i u potpunosti pripremiti zemlju kandidata za sva prava i obaveze koje dodnosi članstvo u EU.

O važnosti koju poglavlja 23 i 24 imaju u pristunim pregovorima Srbije, govori i činjenica da eventualni nedostaci u sprovođenju reformi u ova dva poglavlja, kao i u poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, mogu privremeno blokirati ceo pregovarački proces Srbije o članstvu u EU.

Srbija je, i pre nego što je počela proces pregovora u oblasti pravosuđa i osnovnih prva, bila blokirana više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Iako je EU odbacila da prihvati osnovanost zahteva zvaničnog Zagreba u nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23, u koju je Tanjug imao uvid, stoji da se od Srbije se očekuje "temeljna" regionalna saradnja i dobri međususedski odnosi prilikom rešavanja ratnih zločina, uključujući izbegavanje sukoba nadležnosti.

Prva međuvladina konferencija kojom je označen i formalizovan početak pristupnih pregovora Srbije i Unije održana je 21. januara 2014, a na Drugoj, 14. decembra 2015. otvorena su prva dva poglavlja - 32 o finansijskoj kontroli, i 35, o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić u Briselu: Srbija otvorila poglavlja 23 i 24

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2016

Srbija je u ponedeljak i zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU. Ovo je saopšteno na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu, koja je počela nešto pre 18 sati...Delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić, dok je na čelu delegacije EU Miroslav...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.