Srbija očekuje podršku Belgije

Izvor: RTS, 03.Nov.2009, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje podršku Belgije

Predsednik Tadić i premijer Cvetković izjavili, tokom odvojenih susreta sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Belgije, da očekuju da Belgija podrži jačanje odnosa Evropske unije sa Srbijom.

Strategijski cilj Srbije je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i naša zemlja veoma pažljivo razmatra najpogodniji datum za zvanično podnošenje kandidature, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Belgije Belgije Patrikom Devalom.

Predsednik Tadić očekuje podršku Belgije evropskim integracijama Srbije tokom belgijskog predsedavanja EU u drugoj polovini 2010. godine, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Govoreći o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, predsednik Tadić je rekao da će država nastaviti da u potpunosti sarađuje sa tribunalom i podsetio da je Srbija izručila 44 optužena za ratne zločine.

"Naša zemlja intenzivno traga za preostalim optuženima", rekao je Tadić i dodao da će državni organi učiniti sve da uhapse Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predstavljajući prioritete Srbije u oblasti evropskih integracija, premijer Mirko Cvetković preneo je predsedniku Predstavničkog doma da očekuje da će Belgija podržati jačanje odnosa Evropske unije sa Srbijom.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Deval istakao da čvrsto veruje da će Srbija od početka sledeće godine biti stavljena na "belu šengen" listu i da će njeni građani moći da bez viza putuju u zemlje Evropske Unije.

Na sastanku je konstatovano da Belgija i Srbija imaju dobre odnose, ali da postoji prostor za produbljivanje saradnje na svim poljima i da ova poseta predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Belgije sa delegacijom predstavlja novi impuls razvoju političkih, ekonomskih i drugih oblika bilateralne saradnje.

Kad je reč o ekonomskoj saradnji, potrebno je da se učine dodatni napori da se ona unapredi, rečeno je na sastanku.

U tom smislu, premijer Cvetković je istakao da su pozitivna iskustva kompanija iz drugih zemalja članica Evropske Unije koje su već prisutna na našem tržištu, najbolja preporuka za investitore iz Belgije da dođu i da ulažu u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.