Srbija nije odgovorna za migracije, preduzela sve mere

Izvor: Studio B, 05.Mar.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije odgovorna za migracije, preduzela sve mere

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu.

Srbija će, kako je dodao, pojačati graničnu kontrolu i prihvatiti savete i ideje koje dolaze iz EU, jer, kako je rekao, mnogo možemo da naučimo od evropskih prijatelja po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naveo da je Srbija brzo preduzela akciju u dogovoru sa Briselom i nekim evropskim vladama.

Premijer je dodao da je Srbija postupala u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodi kretanja, ali takođe i sa vladama zemalja EU i preduzela akciju da ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu poverenja vrate odakle su došli.

Vučić je dodao da je sa evropskim komesarom razgovorao o onome što je posao MUP-a, Ministarstva pravde, ali i cele vlade, vezano za pitanja migranata, azilanata, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala u celom regionu, kao i terorizma.

Kako je dodao, razgovarali su i o evropskoj budućnost Srbije i činjenici da je našoj zemlji potrebna podrška i pomoć u poglavljima 23 i 24.

"Dobili smo značajnu podršku za stabilan razvoj i put ka Evropskoj uniji", rekao je Vučić i dodao da je Avramopulosu rekao da Srbiju smatra izvorom i faktorom stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić je evropskom komesaru preneo i da Srbija ima dobre ili odlične odnose sa svim susedima i da želi da dalje unapređuje te odnose.

"Rekao sam da ćemo da nastavimo dijalog sa svima sa kojima se u pojedinim pitanjima ne slažemo, da ćemo nastaviti dijalog u Briselu", rekao je Vučić.

Premijer je zahvaliio Avramopulosu što vidi Srbiju u EU i istakao da je on uvek drag gost u Beogradu.

 

EK: Srbija bila konstruktivna, da pojača nadzor granice

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos rekao je danas da je Srbija odigrala konstruktivnu ulogu kada je reč o zaustavljanju tražilaca azila sa Kosova.

On je dodao da se od Srbije očekuje da preduzme odlučne akcije, a posebno da pojača nadzor granice prema Mađarskoj, kako bi se rešio problem azilanata Albanaca sa Kosova, ali i kada je reč o srpskim građanima.

"Iako Kosovo dominira u medijima, i srpski građani su među najborjnijim tražiocima azila. Ključno za otvaranje poglavlja 24, jeste da Srbija preduzme odlučne korake kada je reč o zaustavljanju migracija sa Kosova i tražioca azila iz Srbije", rekao je Avramopulos na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija, kako je rekao, treba da pojača nadzor granice prema Mađarskoj.

"Pomoć austrijske, nemačke policije i Frontexa je na raspolaganju", dodao je Avramopulos.

On je takođe dodao da od srpske vlade očekuje Akcioni plan za Poglavlje 24, odnosno kada je reč o upravljanju granicama, azilu, krijumčarenju, borbri protiv terorizma.

Kada je reč o procesu pridruživanja Srbije EU, Avramopulos je rekao da je EU čvrsta u svojim stavovima po pitanju evropske perspektive Srbije.

"Imamo puno posla da uradimo i moramo da sarađujemo da bi se to realizovalo", rekao je evropski zvaničnik.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Vučić: Srbija nije odgovorna za migracije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu...Srbija će, kako je dodao, pojačati graničnu kontrolu i prihvatiti savete i ideje koje dolaze iz EU, jer, kako je rekao, mnogo možemo da naučimo od evropskih prijatelja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.