Srbija neće biti pogođena kvotama za čelik

Izvor: RTS, 17.Jan.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija neće biti pogođena kvotama za čelik"

U Briselu se očekuje da konačne kvote za uvoz čelika u EU pokažu da je Evropska komisija kada se radi o srpskoj proizvodnji čelika ovo pitanje "rešila na obostrano zadovoljavajući način".
"Konačne kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalni nivo trgovine sa Srbijom", rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predloga o konačnim kvotama za uzvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju.
"Komisija je dobro upoznata sa problemima na koje su ukazale vlasti u Srbiji. Konsultovali smo se sa našim partnerima, uključujući i Srbiju. Čim se ozvaniči, finalni tekst će pokazati kako je odgovoreno na sva ta pitanja", navode izvori Tanjuga iz Evropske komisije.
Konačne kvote na uvoz čelika u EU trebalo bi da stupe na snagu 4. februara i zamene dosadašnje privremene kvote uvedene u cilju zaštite proizvođača čelika iz EU i balansiranja tržišta.
Evropski diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je Srbija pokrivana ovim merama u tri kategorije: kategoriji 1, 2 i 6.
U EU objašnjavaju da u kategoriji 1 Srbija ima tzv "globalnu kvotu", pri čemu se očekuje da izvoz tih proizvoda iz Srbije neće biti poremećen promenom konačnih tarifnih kvota EU.
Kada su u pitanju proizvodi od čelika iz kategorije 2 i 6 tu Srbija, prema rečima eksperata EU, ima "specifične bestarifne kvote".
"To znači da će Srbija moći da izvozi u EU zaštićena od konkurencije drugih dobavljača", objašnjavaju u Briselu.
U skladu sa tim, očekuje se da i nakon definisanja konačnih kvota tradicionalna trgovina čelikom između potrošača EU i srpskih železara bude očuvana.
Istovremeno, u EU navode da ugovori koje o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije imaju za svoj prevashodni cilj ekonomske integracije i stablizaciju Srbije, o čemu će se dodatno voditi računa kada se budu sagledavali efekti uvedenih mera i one po potrebi bile preinačene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.