Srbija ne mora da bira između Rusije i EU

Izvor: RTS, 17.Jun.2014, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne mora da bira između Rusije i EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom. Nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, Dačić je upitao zašto bi Srbija morala da bira "ili–ili", ističući da Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije. Lavrov poručuje da su nova razdvajanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropi nedopustiva.

Ministar spoljnih poslova Rusije je, nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, rekao da se sa poštovanjem odnosi prema pregovorima Srbije i Evropske unije i da polazi od toga da je nedopustivo stvaranje novih linija razdvajanja u Evropi, prenosi Tanjug.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa Sergejem Lavrovim istakao da Srbija neće učiniti ništa što bi ugrozilo dobre odnose sa Rusijom, saopštila je pres-služba predsednika Republike.

"Saradnja sa Ruskom Federacijom otvara Srbiji velike mogućnosti za prosperitet i bolji život građana, i to svi znaju. Zato danas u Srbiji nema nikoga ozbiljnog ko bi se toj saradnji suprotstavljao", rekao je Nikolić.

Kako kaže, Evropska unija to već uviđa i zato pokazuje daleko više razumevanja za specifičan položaj Srbije u odnosu prema Rusiji.

"S poštovanjem se odnosimo prema poziciji Srbije, prema pregovorima o ulasku EU. Ta pozicija polazi od nedopustivosti stvaranja novih liniji razdvajanja u Evropi i naprotiv promoviše ideju jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i kulturnog prostora", rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo i da je u razgovorima sa Dačićem potvrđena podrška Rusije stavu Srbije prema Kosovu, ali i podrška dijalogu u Briselu. On je dodao da je bilo reči i o BiH, posebno u svetlu predstojećih opštih izbora.

Ruski ministar je, podsetivši na tradicionalno bliske veze dve zemlje, ukazao na to da je robna razmena prošle godine povećana za 15 odsto, a da se ta tendencija nastavila i ove godine. Ukazao je i na značaj realizacije perspektivnih infrastrukturnih projekata kao što je modernizacija NIS-a i srpskih železnica.

Lavrov je naveo i da je Rusija pokazala solidarnost sa rukovodstvom i narodom Srbije u prevazilaženju posledica poplava i da je spremna da i dalje pruža podršku. Takođe je rekao i da su poplave pokazale neophodnost za postojanje zajedničkog humanitarnog centra u Nišu koji može da preraste u regionalni.

Planovi za "Južni tok" na snazi

Govoreći o "Južnom toku", Lavrov je istakao da svi planovi za realizaciju tog projekta ostaju na snazi jer je to jedino sistemsko rešenje za snabdevanje Jugoistočne Evrope gasom.

"Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore što se tiče 'Južnog toka', ali i neophodnost realizacije ovog velikog projekta jer je danas taj projekat jedini što se tiče obezbeđenja gasom Juogostočne Evrope", rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare.

Dodao je i da veruje da je zaustavljanje radova na "Južnom toku" u Bugarskoj privremenog karaktera.

"Što se tiče radova, sva rešenja ostaju na snazi, nikakvih promena planova nema", rekao je Lavrov.

Na pitanje da li je bilo reči o mogućem smanjenju cene ruskog gasa za Srbiju, Lavrov je rekao da to nije tema u domenu ministarstava spoljnih poslova i da se cena usaglašava u okviru komercijalnih ugovora.

On se osvrnuo i na predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-u, istakavši da će se iduće godine obeležavati 40 godina od usvajanja Helsinškog akta i da je u toku proces koji se zove "Helsinki plus 40".

"Nadamo se da će ovaj proces rezultirati razradom određenih sporazuma koji će promovisati nove pristupe jedinstvu Evrope. Jedna od korisnih tema bila bi takođe razrada tematike harmonizacije integracionih projekata, i u okviru EU, i u okviru evroazijskog integracionog projekta", naveo je Lavrov.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija podržava jačanje uloge OEBS-a u rešenju krize i monitoring misije u Ukrajini, ali i putne mape švajcarskog predsedavanja OEBS-u.

Dodao je, međutim, da "nažalost ukrajinsko rukovodstvo to ne prihvata" i pozvao evropske zemlje da tim povodom izvrše pritisak na Kijev.

Dačić: Srbija nikada neće biti protiv Rusije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom i istakao da Srbija želi da bude članica Evropske unije, što je nacionalni i državni interes.

"Nisam shvatio da je to pitanje 'ili Rusija ili EU'. Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje 'ili–ili', dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom", podvukao je Dačić.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete kolege iz Ruske Federacije, istakavši da je za nivo političkih odnosa kakvi postoje između dve zemlje bilo veoma važno da dođe do češćih i redovnih međusobnih poseta.

Istovremeno je ukazao na to da je svog kolegu pozvao tokom boravka u Beču 6. maja, jer šef ruske diplomatije nije boravio u Beogradu u poslednje tri godine.

"Nivo političkih odnosa je takav da je to nedopustivo dug period bez naših susreta. To je bio razlog posete, nikakav drugi", podvukao je Dačić.

Dačić je obećao da se više nikada neće proći tako dug period bez tih susreta i naglasio da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, a i da Srbija želi da se oni nastave i dalje prodube.

Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta, možda i na višem nivou, istakao je srpski šef diplomatije.

"S druge strane, svi ekonomski projekti koji su započeti biće nastavljeni. Interes Srbije je da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi 'Južni tok', da NIS bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice, i niz drugih novih programa investicija", ukazao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o gasovodu od Srbije do Bugarske, Dačić je objasnio da je reč samo o interkonekciji koja treba da se napravi između Niša i Sofije, i da je to potpuno otvoreni projekat koji još nije započet.

Dačić je, u vezi sa "Južnim tokom", prokomentarisao da ne vidi zašto ne bi bio napravljen "Južni", kada u Evropi već postoji "Severni tok".

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je, pored Nemačke i Italije, jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Zahvalnost Rusiji na podršci

Dačić se zahvalio Rusiji, ali posebno ministru Lavrovu na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju i uključenosti u probleme koje Srbija ima kada je Kosovo i Metohija u pitanju, i na podršci koju Moskva daje.

"Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali pre svega Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziciji kada je reč o Kosovu i Metohiji", uveren je ministar.

Dačić je najavio da će Srbija uložiti maksimalne napore, kao budući predsedavajući OEBS-a, da se ukrajinska kriza rešava dijalogom, ocenivši da će to će biti veliki izazov za našu zemlju u idućoj godini.

On se na kraju zahvalio Rusiji na ogromnoj i humanitarnoj i spasilačkoj pomoći tokom poslednjih poplava, ali i za ulaganja u razvoj humanitarnog centra u Nišu.

Dva ministra potpisala su, po završetku razgovora, Plan konsultacija dva ministarstva za period 2015. do 2016. godine.

Drugog dana posete Beogradu, Lavrov se sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a primio ga je i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Ruskoj Federaciji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Cilj Srbije je da postane članica EU, ali istovremeno i da očuva dobre odnose sa Rusijom", istakao je Vučić.

Predsednik srpske vlade izrazio je zabrinutost zbog sukoba na istoku Ukrajine i naglasio da će se Srbija zalagati da se ukrajinska kriza reši dijalogom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tema razgovora bila je ekonomska saradnja između dve zemlje, posebno u oblasti energetike. Sagovornici su konstatovali da postoji prostor za uvećanje robne razmene, ali i za veće ruske investicije u Srbiju i srpske u Rusiju.

Premijer Vučić se još jednom zahvalio na pomoći Ruske Federacije tokom poslednjih poplava, a ministar Lavrov je rekao da će Ruska Federacija nastaviti da šalje pomoć ugroženim područjima.

Lavrov je istakao da je Moskva spremna za jačanje saradnje sa Srbijom u svim oblastima, a i da podržava evropski put Srbije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.