Srbija je svesna igre koju vodi Mogerini: Otkriveno zbog čega je Priština ugurana za isti sto sa Srbijom na sastanku EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je svesna igre koju vodi Mogerini: Otkriveno zbog čega je Priština ugurana za isti sto sa Srbijom na sastanku EU

Sastankom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljne poslove

Na neformalnom sastanku (Gimnih) ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju 29-30. avgusta razmatraće se Bliski istok, Arktik, "hibridne pretnje", dok će se s ministrima država-partnera sa Zapadnog Balkana razgovarati o regionalnoj saradnji, najavila je danas Finska koja predsedava EU.

Na sastanak su pozvani i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Prištine, iako to do sada nije bio slučaj, a što je naišlo na osudu zvaničnika Srbije.

Federika Mogerini, a počeće diskusijom s ministrima odbrane EU o "hibridnim pretnjama" čije je suzbijanje jedan od prioriteta predsedavanja Finske Unijom.

Prvog dana rada ministri će razgovarati i o Bliskom istoku. U petak, 30. avgusta, ministri spoljnih poslova EU baviće se regionom Arktika čiji značaj za Evropu i svet raste zbog otapanja leda.

Stav Helsinkija je da EU mora da posveti veću pažnju Arktiku i u spoljnim odnosima, i u svojim unutrašnjim politikama.

Posle sastanka u "Gimnih" formatu, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto imaće radni ručak s aktivistima za ljudska prava. "Gimnih" je format koji šefovi diplomatija Unije koriste za neformalne sastanke na kojima se razgovara, ali se ne donose formalni zaključci.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da smatra da šefica EU diplomatije Federika Mogerini, pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.

Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

- U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format - i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo potpuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima (tzv.) Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini - rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

- Zbog čega bi (tzv.) Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog - upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

- Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da tzv. Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se koristiti Gimnih formula, ostavili do znjanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez - rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Mogerini pozvala Prišitnu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

- I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri - rekao je Dačić uz ocenu da su to sve igre.

BONUS VIDEO: Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.