Izvor: Blic, 23.Dec.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Srbija potrebne jedna drugoj

Srbija i Evropska unija su potrebne jedna drugoj, ocenio je danas austrijski dnevnik „Klajne cajtung" povodom predaje kandidature Srbije za članstvo u Uniji.



„Evropi je potrebna Srbija, što je i jasno stavila do znanja nakon svrgavanja Miloševića. Srbija je najmnogoljudnija i najtradicionalnija država regiona i nalazi se u središtu Balkana. Nemačka, Italija i Austrija bi zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovoj nekadašnjoj neprijateljskog državi najradije izbrisale sve uslove koje drugi traže", piše ovaj dnevnik.

List ističe da je i šef švedske diplomatije Karl Bilt shvatio da nikom ne koristi siromašna i izolovana Srbija, a da su to najmanje shvatili Holandjani, koji su, "zbog mešavine moralizma i straha, do sada usporavali približavanje".

„Već status kandidata omogućava Beogradu pristup u tri fonda za pripremu za ulazak u EU sa oko 250 miliona evra godišnje. To što Ratko Mladić nije uhapšen i što je nerešen status Kosova ne govori protiv brze integracije. Najvažniji resurs za rešenja oba problema je dobra volja, a ona se ne postiže ako se postavljaju uslovi", konstatuje „Klajne cajtung".

Srbija se nalazi na putu u EU, naglašava i austrijski politikolog Vedran Džihić u autorskom tekstu objavljenom u bečkom dnevniku „Standard", i dodaje da je podnošenje kandidature istorijski korak za Srbiju i EU, i istovremeno taktički i simbolički pametan korak predsednika Borisa Tadića.

„Podnošenjem kandidature Srbija upućuje jasan signal u pravcu Evrope da želi da prevazidje teškoće tranzicije i reformi. Medjutim, tek kada se euforija oko tako važnog ukidanja viza i kandidature slegne počinje dug put. Saradnja s Haškim tribunalom i izručenje Mladića ostaju i dalje obaveza Srbije. Iako 70 odsto Srba Hag smatra nelegalnim i antisrpskim sudom, vlada mora da sprovede ovu nepopularnu meru. Bez Mladića nema EU", ističe Džihić.

On ističe da „pristupanje Srbije EU nije moguće bez pragmatičnosti prema Kosovu" i da "smanjenje tenzija u odnosu sa Prištinom mora biti u interesu Beograda", dodajući da je važan i odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini.

„Bez pozitivnog delovanja Beograda u pravcu Bosne, i to pre svega prema Republici Srpskoj, akutna kriza u susednoj državi će se nastaviti", smatra Džihić.

„EU nije čudesno sredstvo za rešenje svih problema srpskog društva. Srbija mora iskoristiti dinamiku nastalu posle prihvatanja Lisabonskog sporazuma kako bi se zauvek oprostila od tamne prošlosti i sprovela potrebne reforme. Bosna i Kosovo moraju biti obuhvaćeni tom dinamikom, jer tek kada i najslabija karika balkanskog lanca bude stabilna, počeće evropska faza na Balkanu", ističe on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bečke "Male novine": EU i Srbija potrebne jedna drugoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2009

BEČ - Srbija i Evropska unija su potrebne jedna drugoj, ocenio je danas austrijski dnevnik "Klajne cajtung" povodom predaje kandidature Srbije za članstvo u Uniji..."Evropi je potrebna Srbija, što je i jasno stavila do znanja nakon svrgavanja Miloševića. Srbija je najmnogoljudnija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.