Srbija da prizna nazavisno Kosovo

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija da prizna nazavisno Kosovo"

Priština -- Nova ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson kaže da Srbija treba da prihvati realnost nezavisnog Kosova.

Ona je ujedno i izrazila zadovoljstvo što su Kosovo i Srbija spremni da se ozbiljno angažuju u dijalogu.

Ambasadorka je rekla da dijalog "dve zemlje", ako se u njega ulazi sa dobrim namerama, može da donese normalizaciju odnosa, što je značajno za regionalnu stabilnost, jačanje napretka koji je do sada postignut i za postavljanje osnova za ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoj i put ka EU.

Ona je Radi- telelviziju Kosova izjavila da je takođe značajno da se ostvare sporazumi koji su ranije postignuti u Briselu.

Govoreći o severu Kosova gde su Srbi većina i gde ne funkcionišu institucije Kosova, ona je rekla da "pravo rešenje treba da obuhvati i predlog Martija Ahtisarija o rešenju statusa Kosova, koji garantuje prava Srba na Kosovu, uključujući i pravo na mesta u Skupštini, pravo obrazovanja na maternjem jeziku prema planovima i programima Srbije, pravo da učestvuju u izboru policije".

Komentarišući okončanje nadgledanja nezavisnosti Kosova, Trejsi Džejkobson je kazala da smatra da je to značajno i istorijsko dostignuće za Kosovo i da to treba proslaviti.

"Ali je to istovremeno i znak novog nivoa odgovornosti Vlade Kosova koja treba da nastavi da razvija svoje institucije kako bi obezbedili sredinu koja garantuje toleranciju i multientičku demokratiju za sav njen narod", kazala je američka ambasadorka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.