Srbija će se suočiti sa reformskim izazovima na putu ka EU

Izvor: Southeast European Times, 14.Jun.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će se suočiti sa reformskim izazovima na putu ka EU

Zemlja će morati da se uhvati u koštac sa brojnim reformama kada dobije datum za početak pregovora.

14/06/2013

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 14.6.2013.

Ako Srbiji bude određen datum početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji do kraja meseca, kao što se očekuje, zemlju očekuje niz reformi koje treba da sprovede da bi ispunila uslove Unije.

Pravni sistem zemlje biće najveći izazov, kaže Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Vuk Stanković, analitičar i član Instituta za društvene nauke u Beogradu.

„Pravni sistem je naša najslabija tačka. Deluje tako skamenjeno, sporo i zastarelo da će biti potrebna bar decenija da se dostignu standardi EU. Besmisleno je pokretati bilo kakav zakonski postupak ovde, jer ćete izludeti zaglibljeni u procesu koji traje godinama i godinama“, rekao je Stanković za SETimes.

Stanković dodaje da se srpski državljani sve više okreću pravnim entitetima u inostranstvu, kao što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, zbog nemogućnosti da kod kuće efektivno i blagovremeno dođu do pravde.

Vrhovni kasacioni sud nedavno je predstavio izveštaj koji pokazuje da su najveći problemi koji pogađaju zakonski sistem nejednaka distribucija predmeta i stari, nerešeni postupci.

U izveštaju se precizira da postoji preko 1,6 miliona nerešenih predmeta, što je povećanje od skoro 20 odsto od 2011. godine. Neki predmeti nisu rešeni 40 godina, a najstariji datira iz 1971. godine. U Beogradskom žalbenom sudu predmeti čekaju u proseku tri godine na donošenje presude.

Pored toga, u izveštaju se navodi da je raspodela slučajeva između sudija nejednaka, što znači da građani nemaju jednak pristup pravdi.

Sudska reforma iz 2009. dodatno je zakomplikovala stvari. Nekoliko sudova je zatvoreno zbog budžetskih rezova, u skladu sa promenama, a neki građani sada moraju da putuju više stotina kilometara da bi podneli predmet ili prisustvovali ročištu.

Kada pregovori počnu, postaće očigledno koliko zemlja zaostaje na nekim poljima, kaže Ivan Knežević, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

„Kada su u pitanju neophodne pravne izmene, najkritičnije oblasti su poljoprivreda i ruralni razvoj, zaštita životne sredine, finansijska kontrola, pravni sistem i unutrašnji poslovi“, rekao je Knežević za SETimes.

EU će takođe tražiti sprovođenje svih propisa koji su usvojeni, rekao je Knežević, u pokušaju da se izbegne ponavljanje situacije Bugarske i Rumunije, u kojima mnoga pravila nisu sprovedena.

„Srbija ima dovoljno snage i kapaciteta da sprovede sve neophodne reforme, ali treba da radi na njihovom jačanju“, dodaje Knežević.

Drugi izazov je reforma obrazovnog sistema, kaže Stanković.

„Moramo da modernizujemo naše škole, obrazovne programe i opremu koja se koristi u nastavi. Naši studenti su preopterećeni teorijom, nedostaje im praktično znanje. Ljudima koji izađu iz ovog obrazovnog sistema biće teško da nađu svoje mesto na evrospkom tržištu rada“, rekao je Stanković.

Neki građani, kao što je beogradska penzionerka Milica Trajković, 70, kažu da se nadaju da će pridruživanje EU unaprediti mogućnosti za njihovu decu i unuke. Trajković se nada da će oni ostati u Srbiji umesto da bolju budućnost potraže u inostranstvu.

„Nadam se da će naše pridruživanje EU promeniti neke stvari. Ne očekujem da sve bude perfektno odmah ... ali se nadam da će doći do većeg reda u ovoj zemlji i da će biti nade za mlade ljude koji planiraju da žive i rade ovde“, kaže Trajković za SETimes.

Drugi su skeptični u pogledu sudbine EU, ali se i dalje nadaju da će proces pridruživanja doneti pozitivne promene.

„Čini se da će se EU raspasti dok na nas dođe red da se pridružimo. Međutim, nadam se da će se pokazati da nisam u pravu i da će EU doneti red našem društvu, iznad svega pravnom sistemu kojem i ja pripadam kao advokat“, rekao je Predrag Sotirović, advokat iz Beograda, u izjavi za SETimes.

Koliko će, po vašem mišljenju, biti potrebno Srbiji da se pridruži EU nakon što počne pregovore? Recite nam šta mislite u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.