Sputnjik: Mađari otkrili tajno rusko oružje u Nišu

Izvor: B92, 01.Jul.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sputnjik: Mađari otkrili "tajno rusko oružje" u Nišu

Prvi put od kad je Centar osnovan pre pet godina na obuku je stigla grupa spasilaca iz zemlje koja je članica Evropske unije.

Reč je o spasilačkom timu iz Mađarske, volonterskom udruženju za civilnu zaštitu iz Budimpešte, koje finansira država, piše Sputnjik.

“Iako su, posle brojnih poziva da dođu i na licu mesta se uvere čime se bavi, zapadni mediji konačno počeli da posećuju Srpsko–ruski humanitarni centar u Nišu, američki zvaničnici i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprekidno govore da je Centar špijunski. Sliku o mestu koje je trn u oku ne samo Amerikancima, već i zvaničnicima Evropske unije, možda bi moglo da promeni ono što se ovih dana dešava u Nišu”, navodi se.

Reč je o spasilačkom timu iz Mađarske, volonterskom udruženju za civilnu zaštitu iz Budimpešte, koje finansira država, što je sistem u većini zemalja na Zapadu.

Šef tima Laslo Sadvari ima trideset godina, a već osam je u spasilačkom timu koji je član evropske spasilačke asocijacije. Njegova ekipa učestvovala je u brojnim međunarodnim operacijama u Evropi, pa i u našem regionu.

Reporterka Sputnjika je pitala direktora Centra Bojana Glamočliju da li su kolege iz Mađarske zabrinute zbog činjenica da bi po povratku kući neko mogao da im zameri što su nedelju dana proveli u "ruskoj vojnoj i špijunskoj bazi“, odnosno da li uopšte znaju za takve kvalifikacije Centra.

"Oni su svesni marketinga, te famozne priče da smo ruska vojna baza, špijunski centar, sad imamo i treći epitet, da širimo rusku meku moć. Oni sve to znaju, ali su videli da to nije istina. Videli su kakvu opremu imamo, koliko su naši ljudi obučeni. Oni traže kvalitet i zato su ovde“, kaže Glamočlija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sputnjik: Mađari otkrili "tajno rusko oružje" u Nišu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2017

Prvi put od kad je pre pet godina osnovna Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, na obuku je stigla grupa spasilaca iz zemlje koja je članica Evropske unije...Reč je o spasilačkom timu iz Mađarske, volonterskom udruženju za civilnu zaštitu iz Budimpešte, koje finansira država, što je sistem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.