Sporazum SLO i HR izvan kompetencija EU

Izvor: B92, 27.Jul.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum SLO i HR izvan kompetencija EU"

Sporazum Slovenije i Hrvatske o arbitraži nije u nadležnosti EU,i EK u potpunosti podržava rad arbitražnog suda, izjavila je danas portparolka EK Mina Andreeva.

Ona je podsetila da je Evropska komisija samo kao posrednik učestvovala u procesu koji je doprineo uspostavljanju arbitražnog suda.

"Sporazum Slovenije i Hrvatske je izvan kompetencija Evropske unije, a Evropska komisija nije strana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u arbitražnom procesu, niti je direktno ili indirektno uključena u to", rekla je Andreeva novinarima u Briselu.

Ona je istakla da EK potpuno podržava rad arbitražnog suda i izrazila uverenje da će pravila koja su dve strane prihvatile za njegovo funkcionisanje biti poštovana.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i predstavnici parlamentarnih stranaka usaglasili su danas da Hrvatska izadje iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a nakon skandala koji je izbio pošto je objavljen transkript razgovora slovenačkog sudije Jerneja Sekoleca i zastupnice ministarva spoljnih poslova u arbitraži Simone Drenik.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da Hrvatska ne može u skladu s medjunarodnim pravilima da izadje iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.