Šoškić: Srbija već zahvaćena drugim talasom krize

Izvor: Blic, 10.Nov.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Srbija već zahvaćena drugim talasom krize

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoskić izjavio je danas da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize i da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje.

Šoškić je, na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu, istakao da je ekonomska aktivnost u Srbiji već ozbiljno pogođjena dešavanjima u EU i da su "prognoze za rast veoma konzervativne".

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da bude dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obazriva i da obezbedi sve mehanizme potrebne da se štetni efekti minimiziraju.

"Da ih možemo izbeći o tome nema ni govora", istakao je guverner.

Šoškić je ukazao da je država već dosta uradila jer je iskazala zavidni potencijal u podizanju svesti svih o potrebi fiskalne konsolidacije i zadržala budžetski deficit pod kontrolom.

On je naveo i da banke u Srbiji, i pored krize u evrozoni, ne ispoljavaju zabrinjavajuća ponašanja i da NBS, kao supervizor, ima uvid u sve transakcije i dnevno prati ponašanje banaka.

"Neke radnje treba budnije motriti, ali nema razloga za bilo kakvu nesigurnost", rekao je guverner.

Prema njegovim rečima, i Nedelja štednje je pokazala da su građani uočili adekvatan nivo sigurnosti banaka i depoziti su povećani.

Šoškić je napomenuo i da Srbija ima stabilniju situaciju na deviznom tržištu od drugih zemalja, kao što su recimo Mađarska ili Rumunija, a riziko premija je ispod ili na nivou zemalja sa mnogo boljim kreditnim rejtingom.

Ističući da se ne može isključiti krizna situacija u kojoj bi nivo premije porastao, on je dodao da Srbija pokazuje veći nivo otpornosti u odnosu na neke druge uređenije zemlje.

Šoškić: Ranjivost na odliv kapitala je mala

Guverener Šoškić je napomenuo i da su banke u Srbiji nezavisna pravna lica i da predstavljaju supsidijare svojih matica a ne njihove filijale, zbog čega je povlačenje kapitala teže.

Srbija se strukturom obaveznih rezervi štitila od većeg učešća kratkoročnih izvora finansiranja banaka, napomenuo je guverner i objasnio da je ranjivost na odliv kapitala zbog toga manja.

On je naveo i da je NBS namenski dozvolila veće dnevne fluktacije deviznog kursa, što je način odbrane od povećanog ulaska "vrućeg novaca" u zemlju.

Povezane vesti: Šoškić: Inflacija će i dalje da pada Preti nam grčka kriza ako Vlada nastavi po starom Šoškić: Aranžmanom sa MMF-om Srbija jača kredibilnost NBS ne razmatra smanjenje učešća za stambene kredite
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Kriza stigla, izlaza ima

Izvor: B92, 10.Nov.2011

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize...Šoškić je naveo da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje...Šoškić je, na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu,...

Nastavak na B92...

Srbija već zahvaćena talasom krize

Izvor: Mondo, 10.Nov.2011

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da se kriza pojavila u drugom obliku.

Nastavak na Mondo...

Srbija već zahvaćena drugim talasom krize

Izvor: Economy.rs, 10.Nov.2011

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoskić izjavio je danas da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize i da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.