Smajlović: Nije Beograd mezimče, u teškoj smo poziciji

Izvor: RTS, 01.Jun.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smajlović: Nije Beograd mezimče, u teškoj smo poziciji

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da Beograd u odnosima sa Prištinom zavisi od dobre volje Federike Mogerini, koja će da proceni da li je nešto skandalozno kršenje sporazuma, ili će da da još vremena da se nešto ispuni. Nismo mi mzimče, već oni, kaže Smajlovićeva.
Kolumnistkinja i novinarka Ljiljana Smajlović kaže da je odlazeća administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije doživela debakl u pregovorima Beograda i Prištine, mada nije ostavila otiske prstiju - nije se potpisala na naše dogovore sa Prištinom.

"Albanska strana je rekla da joj ne pada na pamet da ispune dogovore, iako su potpisali, dok im EU ne da viznu liberalizaciju. Njihovi građani očekuju to što smo i mi hteli pre desetak godina – da imaju pravo da putuju bez viza. Mi često zaboravljamo šta su glavni albanski motivi, nije da samo ne vole Srbe, već moraju da pokažu građanima da njihova politika ima smila. Nisu ispunili ništa što su tražili, hoće dokaz da će moći da napreduju", rekla je Smajlovićeva.
Za to je kriva i Evropa, u kojoj Francuska i Nemačka imaju različite pozicije. Tako se, na primer, Berlin zalagao za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, dok Pariz kaže da za to nema šanse.
Smajlovićeva je rekla da bi Priština morala da poštuje Briselski sporazum, a da je na EU da ih kazni jer ga ne poštuju.
U tom sporazumu, međutim, ne piše rok do kog odredbe moraju da se ispune i koje su konsekvence ako se ne ispune.
"Zavisimo od dobre volje gospođe Mogerini koja će da proceni da je skandalozno kršenje sporazuma ili da još čeka da se to ispuni", rekla je Smajlovićeva.
Ukazuje da Priština želi da isprovocira Beograd, koji je u teškoj poziciji. "Nismo mi mezimče, nego oni. Kada mi kršimo, onda su mnogo teže posledice, nego Albanci kada to rade. Naša prednost je što smo ispunili šta se očekivalo, a oni su neodgovorna strana", rekla je Smajlovićeva.
Na pitanje da li je ovo kraj međunarodnog prava, Smajlovićeva kaže da je bombardovanje Jugoslavije bilo kraj međunarodnog prava, zatim podrška nezavisnosti dela teritorije Srbije, pa i konzistentno kršenje međunarodnog prava na štetu Srbije.
"Mi moramo da ističemo svoje argumente, ističemo šta je prekršila druga strana, dok ne krene pogrom, ali ako nema pogroma kao 2004, treba da ponavljamo naše prednosti i tražimo reakcije međunarodne zajednice", rekla je Ljiljana Smajlović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.