Smajlović: Brzo rešenje pitanja Kosova – potpuna fikcija

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 08:58

Smajlović: Brzo rešenje pitanja Kosova – potpuna fikcija

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže za RTS da je potpuna fikcija da je predsedniku SAD Donaldu Trampu potrebno brzo rešenje pitanja Kosova. Ipak, smatra da Beograd mora da pokaže da je konstruktivan pošto je Amerika skršila otpor Prištine i ukinula takse i "načelo recipročnosti".
Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da najavljena poseta posrednika EU za dijalog Miroslava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lajčaka Prištini nije protokolarna i dodaje da dramatiku dodaje činjenica da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da neće ni da se sretne sa njim i da ga to uopšte ne zanima.

Evropska unija se trudi da pokaže da bez nje nije moguće upravljati procesom, ocenjuje Smajlovićeva, ali napominje da u regionu, a pogotovo u Prištini postoji stav da Amerikanci upravljaju situacijom.
"Mislim da Tači omalovažavanjem Lajčaka pokušava da kaže – vi ste mi dužni viznu liberalizaciju, ja ću da govorim da ste vi nekorisni dok mi vi kasnije ne učinite ustupak. Tačiju je važno da ostvari neku pobedu", objašnjava Smajlovićeva.
Smatra da u ovom trenutku Beograd mora da pokaže da je konstruktivan.
"Ako je Amerika, ipak potpomognuta i Evropskom unijom, skršila otpor Prištine, odnosno ukinula takse i načelo recipročnosti, onda ja red da Beograd kaže – mi smo spremni za pregovore, i mislim da to Aleksandar Vučić i govori", kaže Smajlovićeva. 
"Ništa naročito se neće dešavati"Ljiljana Smajlović ne veruje u brzo rešavanje problema Kosova.
Smatra da je potpuna fikcija da je Trampu potrebno brzo rešenje i da bi to bio veliki spoljnopolitički uspeh koji bi mu pomogao na izborima.
"Mislim da u celom regionu vide ono što se vidi i iz Beograda, a to je da se ništa naročito neće dešavati i da Amerikanci koriste ovu priliku pošto su u sukobu sa Nemačkom i Angelom Merkel. Ti su odnosi loši i sve ove zemlje u regionu gledaju šta tu može za njih da bude korisno", smatra Smajlovićeva.
Što se tiče uloge Rusije, Smajlovićeva smatra da Moskva mora da se raduje sukobu i odsustvu koordinacije Evropljana i Amerikanaca.
"Neobična poseta Lavrova Srbiji"Komentarišući najavljenu posetu šefa ruske diplomatije Beogradu, Smajlovićeva kaže da je poseta tri dana pred izbore vrlo neobična.
"Ne mogu da se setim u poslednje dve decenije da se to dešavalo, to se uvek izbegavalo. Dolazilo se dva dana posle izbora. Ovo je jedan vrlo siguran nastup Lavrova, koji zna da će imati vrlo dobar prijem", smatra Smajlovićeva.
Čudi se, kako je istakla, da se opozicija ne buni zbog toga što pred izbore dolazi nečiji ministar spoljnih poslova.
"Naravno da je poseta Lavrova snažna podrška ne samo poziciji Beograda, već trenutnoj vlasti u Beogradu", ocenila je Smajlovićeva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.