Slovenija radi na projektu lansiranja dva satelita

Izvor: Večernje novosti, 15.Nov.2018, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija radi na projektu lansiranja dva satelita

Vlada je za projekat njegovog finansiranja i lansiranje osigurala 830.000 evra, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosiće 2,3 miliona evra Slovenačka vlada objavila je danas da je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektovana u Sloveniji koji bi trebalo da budu poslati u svemir u prvoj polovini iduće godine raketom Vega, kompanije Arianspejs.Reč je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenački inženjeri, pri čemu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 85 odsto sredstava dala EU, a 15 državni budžet. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je evropskog sistema Kopernikus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta, prenosi Hina.Pročitajte još: Novi satelit će pratiti uticaj gasova sa efektom staklene bašteVlada je za projekat njegovog finansiranja i lansiranje osigurala 830.000 evra, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosiće 2,3 miliona evra, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).Slovenija je pre dve godine postala pridružena članica ESA-e, a konkuriše i za stalno članstvo.Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkotalasnom infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dve godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vlada Slovenije odobrila sredstva za pripremu i lansiranje prvog slovenačkog satelita „Nemo HD“

Izvor: TangoSix.rs, 15.Nov.2018

Vlada Slovenije donela je prekjuče odluku o pripremi i lansiranju prvog slovenačkog satelita pod nazivom „Nemo HD“, prenosi „The Slovenia Times“.. Kako piše ovaj medij, ukupni troškovi pripreme i lansiranja iznosiće 2,3 miliona evra, dok početna odobrena sredstva iznose 830 hiljada evra:. – Nemo...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.