Slovenija: Ustavni akt za fiskalni pakt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Ustavni akt za fiskalni pakt

LJUBLJANA -

Slovenačka vlada prihvatila je danas ustavni amandman, prema kome budžetski prihodi moraju da budu jednaki ili veći od rashoda, što bi uskoro trebalo da potvrdi i parlament.

Reč je o takozvanom zlatnom fiskalnom pravilu, koje 25 potpisnica fiskalnog pakta iz Evropske unije, među kojima je i Slovenija, moraju da unesu u svoje najviše akte, kako bi stabilizovale javne finansije, prenele su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencije.

Slovenački ministar finansija Janez Šuštaršič izjavio je na konferenciji za novinare da će vlada uskoro definisati i ustavni akt za primenu zlatnog fiskalnog pravila, što zatim treba da usvoji i parlament.

Prva godina, u kojoj će se primenjivati odredbe fiskalnog pakta, biće 2015.

Zemlje potpisnice fiskalnog pakta smele bi da odstupaju od zlatnog fiskalnog pravila samo u izuzetnim slučajevima, kao što su velike prirodne nepogode ili vrlo duboka recesija.

Prema Mastrihtskom sporazumu, visina budžetskog deficita za članice EU je ograničena na najviše tri procenta od vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP). Većina članica EU, zbog dužničke krize u evrozoni i ekonomske stagnacije, sada ima osetno veći manjak u budžetu od propisanog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.