Skat: SAD zainteresovane za dijalog, ali tu posreduje EU

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skat: SAD zainteresovane za dijalog, ali tu posreduje EU

Američki ambasador u Beogradu, Kajl Skat izjavio je da SAD s velikim interesovanjem prate dijalog Srbije i Kosova, ali je istakao da se taj dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije.

Na pitanje novinara o tome da li će se "Amerika uključiti u dijalog Beograda i Prištine", Skat je kazao da su SAD tu da pomognu, ukoliko im se neko obrati za pomoć, ali da se taj dijalog vodi između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU.

"Mi hoćemo da dođe do dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << između Srbije i Kosova, i da taj dogovor bude trajan. Zapad se zalaže za kompromisno rešenje", rekao je Skat novinarima na uručenju računara u Ministarstvu prosvete.

Skat je dodao da "Amerika ne pritiska Srbiju" da prizna Kosovo, i da smatra da Srbija treba da "nađe svoj put" i dogovori se s Kosovom o statusu.

"Ne vidim pritisak da Srbija radi jednu ili drugu stvar. Ali, evropski savez (EU) je rekao da treba da dođe do nekog rešenja o statusu Kosova, jer oni neće da uvoze problem u svoj savez", rekao je Skot.

Upitan šta će se desiti ako se u dijalog između Srbije i Kosova uključi Rusija, Skat je kazao da "ukoliko učesnici u dijalogu misle da je potrebno uključiti još nekog, to je onda njihov izbor".

Američki ambasador je još dodao da Srbija treba da nađe dogovor s Kosovom o statusu, i naglasio da to šta će biti na kraju, zavisi od Kosova i Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.