Sindikati: Najveći neprijatelj neoliberalizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Najveći neprijatelj neoliberalizam

Mi smo u Evropskoj uniji (EU) i najveći neprijatelj socijalnog dijaloga je neoliberalna politika nekih evropskih institucija, ocenio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Slovenije Dušan Semolič, koji navodi da ako nema socijalnog dijaloga mnoga prava radnika bila bi manja nego sada.

Semolič je, na skupu "Tripartizam u senci države", rekao da Slovenija beleži dobre rezultate socijalnog dijaloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodeći kao primere zahteve za povećanjem plata radnika, penzioni sistem i naveo da se sada razgovara o zdravstvenom sistemu.

On je kritikovao birokrate iz Brisela, MMF i Svetske banke, koji dođu na aerodrom, sednu u kola i odu u vladu i pitaju za banke i deficit, a koje ne interesuju radnici, plate i penzije.

Socijalni dijalog u Srbiji ne zaslužuje ni dvojku i posle 17, 18 godina razmišljam da li treba dozvoliti da se provuče ili ga oboriti na temeljni popravni, ocenio je predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković.

Socijalni dijalog je ključni element kulture, tolerancije i dijaloga, rekao je Stoiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da je Zakon o radu senka koju je država nadvila nad socijalnim dijalogom.

Prema njegovim rečima, država je omogućila da se sa njom potpisuju kolektivni ugovori, ali je ostavila mogućnost poslodavcima da se povuku iz takvih ugovora.

Šef Tima za pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji

(EU) Tanja Miščević istakla je da se u pregovorima sa EU o ovoj temi može razgovarati u okviru poglavlja 2 - sloboda kretanja radne snage i poglavlja 19 - Socijalna politika.

Ponosna sam što u pregovaračkom procesu mi se baziramo na analizi objektivnog stanja, a ne na političkom, subjektivnom osećaju bilo koga, rekla je Miščević.

Ona je pozvala sindikate da koriste pregovarački proces kao instrument za unapređenje socijalnog dijaloga.

Direktorka regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert za Srbiju i Crnu Goru Ursula Koh-Laugvic rekla je da su u njenoj zemlji poslodavci, sindikati i država shvatili da je socijalni dijalog jedan od principa da se postigne ekonomski napredak i društvena stabilnost.

Ona je istakla da Fondacija podržava skup i da je socijalni dijalog važna komponenta njihovog rada u Srbiji i Crnoj Gori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orbović: Poslodavci i sindikati krivi zbog toga što nema socijalnog dijaloga

Izvor: Blic, 20.Mar.2017

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je danas da nema socijalnog dijaloga između nezainteresovanih poslodavaca i rascepkanog sindikata i naveo primer da u Železnicama Srbije ima čak 32 sindikata...Orbović je na forumu "Tripartizam u senci držve" o socijalnom dijalogu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.