Šikorski: Poljska će ubrzati integraciju Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šikorski: Poljska će ubrzati integraciju Srbije u EU

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski izjavio je danas u Beogradu da će njegova zemlja tokom predsedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2011. godine dati sve od sebe da ubrza proces evropske integracije Srbije.

"Bio bih veoma srećan kada bi tokom poljskog predsedavanja EU počeli pregovori Srbije o članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u EU", rekao je Šikorski na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Šikorski je podsetio da Poljska i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Poljski ministar dodao je da se pred svaku državu koja želi da postane član EU postavljaju određeni uslovi na tom putu, a za Srbiju su to saradnja sa Haškim tribunalom i jačanje vladavine prava.

Jeremić je kazao da će 2011. biti godina Evrope za Srbiju i izrazio očekivanje da će Srbija naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. On je podsetio da Poljska predsedava EU u drugoj polovini 2011. godine.

"Zbog toga je važna bliska saradnja sa Poljskom. Poljska je do sada bila jedna od država koje su najviše podržavale Srbiju i ceo Zapadni Balkan, očekujemo da će tako biti i ubuduće", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije podsetio je da je Poljska jedina evropska zemlja koja je prošle godine, u vreme najveće ekonomske krize, ostvarila privredni rast. On je dodao da je sa poljskim kolegom danas razgovarao i o jačanju ekonomske saradnje i povećanju poljskih investicija u Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.