Mađarska za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 15:17

Mađarska za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji

BEOGRADTanjugMinistar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je prilikom prve zvanične posete Beogradu nakon formiranja nove Vlade, čestitao na reizboru uz uverenje da će Mađarska i Srbija nastaviti putem dodatnog poboljšanja svojih i inače razvijenih partnerskih i dobrosusedskih odnosa.

Joksimović i Sijarto su se saglasili da iako su epidemija virusa korona i njene ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posledice dovele Srbiju i Mađarsku u težak položaj, dve Vlade su brzo i odlučno odgovorile na izazove koje je virus postavio i održale dobru saradnju.

Novoformirana Vlada prijem Srbije u EU vidi kao strateški cilj, koji bi mogao da dovede do brzog nastavka započetih reformi, a Sijarto je naglasio da je Mađarska i do sada bila istrajna u podržavanju procesa pristupanja Srbije Uniji.

Sijarto: Sramota za EU što nije otvorila poglavlja za Srbiju

Sijarto je izjavio da je sramota za Evropsku uniju to što nije otvoreno šest poglavlja za pristupanje Srbije.

Sijarto je rekao da je pokrenuo pitanje otvaranja poglavlja za Srbiju.

"Pokrenuo sam to pitanje, da li postoji pravna prepreka. Odgovor je da nema pravnih, a postoje samo političke prepreke. Mislim da je to licemerje, evropske zemlje i Brisel, koji se navodno zalažu za proširenje, treba jasno o tome da govore", rekao je Sijarto za TV Prvu.

Prema njegovim rečima, ne treba da se igraju igre sa Srbijom.

"Mi se zalažemo za ubrzavanje pristupanja, jer mislimo da je u interesu EU da Srbija postane članica EU, barem koliko je to u interesu Srbije", rekao Sijarto u intervjuu čiji je deo emitovan danas.

Kako je najavljeno, kompletan intervju biće emitovan narednih dana.

Sijarto je kazao da je Mađarska podržavala Srbiju i na političkom i na tehničkom nivou jer prema mađarskom stavu prijem novih članica u EU je neophodan.

Joksimović se zahvalila na izuzetnoj podršci i pomoći koju lično ministar Sijarto i Mađarska obezbeđuju Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.

Upoznala je sagovornika sa osnovnim pravcima delovanja nove Vlade, posebno sa planovima za realizaciju onih koji se odnose na ubrzanje procesa evropskih integracija.

"Uz borbu protiv posledica pandemije Kovid-19 na zdravlje ljudi i na naš zdravstveni sistem, brže reforme u oblasti vladavine prava i ekonomsko osnaživanje jesu ono što građani od nas očekuju i na čemu ćemo odgovorno i prilježno raditi u saradnji sa našim evropskim partnerima", kazala je Joksimović.

U svojstvu Nacionalnog IPA koordinatora ministar Joksimović ukazala je i na veliki značaj dosadašnje finansijske podrške EU Srbiji, pre svega iz IPA pretpristupnih fondova, ali i posebno naglasila veliku važnost nedavno predstavljenog Investicionog plana za Zapadni Balkan.

Kako je naglasila, Evropska komisija je i na taj način pružila kredibilan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU i na tome smo zahvalni svim državama članicama EU.

"Uz potrebu da se dalje sprovode ekonomske reforme koje je Evropska komisija inače pozitivno ocenila u Izveštaju za Srbiju za 2020., unapredićemo i privrednu saradnju u regionu realizacijom inicijative 'Mini šengen' usmerene na slobodnije kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu", istakla je Joksimović.

Sijarto ponovio: Z. Balkan u EU je u interesu Mađarske

Mađarska smatra da je evropska integracija Zapadnog Balkana njen strateški interes, izjavio je Sijarto nakon sastanka sa prištinskom ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stubla.

"Mir i napredak Zapadnog Balkana su u interesu Mađarske. Ukoliko dođe do suprotnog, to je loše po Mađarsku. Šta god da se desi u regionu imaće odmah uticaj na Mađarsku", rekao je Sijarto.

Sijarto je dodao i da će Mađarska poslati svoj treći najveći kontigent u misiju Kfor na Kosovu i dodao da će komandir iz Mađarske biti šef te misije od novembra naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.