Sijarto: Dijalog da ne bude politički preduslov za napredak Srbije na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 14:29

Sijarto: Dijalog da ne bude politički preduslov za napredak Srbije na putu ka EU

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto, poručio je danas iz Brisela da je "apsolutno neprihvatljvo" to što Srbiji u poslednje dve godine nije otvoreno ni jedno pristupno poglavlje u pregovorima o članstvu sa EU.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Sijarto ističe da je zvanična Budimpešta zainteresovana za uspeh procesa normalizacije, ali da ne misli da dijalog treba da bude politički preduslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za napredak Srbije na putu pristupnja EU.

"Ako stavite takav politički preduslov, koji ne zavisi samo od jedne strane, to može stvoriti vrlo nefer situaciju", objasnio je Sijarto.

On je istakao da je Srbija bila od velike pomoći Mađarskoj kada je reč o kampanji vakcinacije i borbi protiv dezinformacija vezanih za ruske i kineske vakcine.

"Činjenica da je u Srbiju kampanja vakcinacije uspešno pokrenuta uz korišćenje Sputnjika V i Sinofarama, pomogla je mađarskom naorodu da shvate da su, uprkos lažnim vestima, ove vakcine i bezedne i efikasne. Sada je i SZO odobrila Sinfoarm za hitnu upotrebu. Dokazano je da su i srpsko i mađarsko rukovodstvo bili u pravi kad smo vakcine gledali ne kao ideološko i geopolitičko pitanje, već kao pitanje koje spašava živote ljudi", naglasio je Sijarto.

Sijarto je, povodom debate u Savetu EU o pojačanom angažmanu Unije na Zapadnom Balkanu, ocenio da je poslednjih godina "izastao stvarni napredak" u pristupnim procesima, a da je situacija u pogledu angažamana EU u regionu "za žaljenje".

"Želimo da vidimo napredak, ali neke zemlje članice daju podršku samo rečima, a kada dođe do dela, ona nisu tako ohrabrujuća", kaže šef mađarske diplomatije.

Sijarto naglašava da podrška politici proširenja i pristupnim procesima zemlja kandidata dolazi od zemja Centralne Evrope, Višegradske grupe i samog komesara za proširenje, Olivera Varhejija, ali da i dalje izostaje jedinstvena podrška svih zemalja članica.

"Nova metodlogija može da ubrza pristupne procedure sa kandidatima samo ako zemlje članice ne prave političke prepreke. Istovremeno, nedostak političkog konsenzusa može da ubije procedure", zaključio je Sijarto.

EU: Šansa za dogovor Beograda i Prištine, nema vremena za gubljenje

Šefovi diplomatija EU vode staratešku debatu o Zapadnom Balkanu, a osnova za to je nezvanični dokumeti koji je sastavio visoki predstavnik Žosep Borelj, saznaje Tanjug u Briselu.

U tzv. "non pejperu" o "Pojačanom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu", u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza reforme u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Kosovom.

U tekstu dokumenta se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini trenutno imaju "jak mandat", dobijen na izborima, koji bi "trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji"

"Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje", navodi se u tekstu i konstauje da EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beogrda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi "odlučujuće reformske napore" kao i "napredak u dijalogu kome posreduje EU", kako bi napredovala na svom evropskom putu, a Srbija, uz naglasak da je neophodno "ubrzati proces integracije", da ubrza reforme "posebno u oblasti valdavine prava i upravljnaja", ali i da "konsoliduje svoju geopoliticku orijentaciju".

Naglašava se da su integracije Zapadnog Balkana u EU "politički, bezbednosni i ekonomski interes" i "investicija u stabilnu i propseritetnu Uniju" i skreće pažnja da u to treba više politički investirati.

"Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, tragovinskom i finansijskom saradnjom", stoji u tekstu i dodaje da garađani Zapadnog Balkana imaju "osećaj dubokog razočarenja" u proces proširenja koji je u slučaju Srbije, kako navode, rezultat usporavaja tempa napredovanja.

Nezvanični dokument o Zapadnom Balkanu naglašava da je u regionu "široko rasprostaranjeno" mišljenje da je perspektiva pristupanja "sve dalja" kao i da su evropske aspiracije zemlja regiona "optrećene kompleksnim uslovima i procedurama".

"Uprkos većinskoj negativnoj percepciji, javno mnjenje u regioinu i dalje u vecini podržava EU članstvo. Ipak, u osećaju odsustva EU integracija nacionalsitička retorika i politika jačaju", upozorava se u tekstu.

Dodaje se da punopravno članstvo u EU zahteva "efikasno političko i ekonomsko upravljanje" kao i sposobnost zemlja Zapadnog Balkana da ispune uslove koji proisticu iz EU ugovora i zakona.

"Odatle dolazi i fokus na osnovnim principima, uključujući vladavinu prava kao i široku promoć koju EU obezbeđuje u cilju transformacije društava u regionu", navodi se u tekstu i dodaje da je važno da se dobrobiti procesa pristupnja osećaju tokom samog puta.

Zemlje članice se pozivaju da tokom 2021. godine zajednički "poguraju" evropsku reformsku agendu na Zapadnom Balkanu, uključujući vladavinu prava, regionalnu saradnju i ekonomski oporavak, kako bi "zadržali region čvrsto na EU putu" uz poruku da je snažno prisutsvo EU najbolji nacin da se onemoguci udaljavanje Zapadnog Balkna.

Predstavnici EU institucija nastavice da pružaju dobrodošlicu u Briselu partnerima iz regiona, putovace u region, kada Kovid-19 situacija to dozvoli, a kao važno naglašavaju i redovne posete lidera i šefova diplomatiaj zemlja clanici.

Kao element pojačanog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom u 2021. godini u dokumentu se navodi i jacanje političkog dijaloga i partnerstva u Zajedničkoj spoljnoj i odbranbenoj politici, kao i postepeno veće integrisanje regiona u konkretne EU politike, EU tržište, programe, agencije, pa i u debatu u okvirima Konfrencije o buducnosti Evrope.

U EU dodaju da i nova adminsitracija u Vašingtonu nemarava da radi na jačanju zajednicke EU - SAD uloge na Zapdnom Balkanu, uključujući i podršku NATO EU perspektivi regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.