Brnabić sa Šibom: O saradnji,reformama, evrointegracijama...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić sa Šibom: O saradnji,reformama, evrointegracijama...

Predsednica Vlade Ana Brnabić primila je danas u kurtoaznu posetu ambasadora Nemačke Tomasa Šiba, a teme sastanka bile su dalje unapređenje ekonomske saradnje, proces evrointegracija Srbije i značaj regionalnog povezivanja.

Brnabić je poželela dobrodošlicu novom ambasadoru i zahvalila na dosadašnjoj dobroj saradnji, ekonomskoj i političkoj, te naglasila da Srbija ceni sugestije Nemačke i vidi ih kao konstruktivnu pomoć da se prevaziđu potencijalni izazovi na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članstvu u Evropskoj uniji.

Nemački ambasador je, čestitajući premijerki na posvećenosti u sprovođenju reformi, naglasio da će se dobra saradnja dve države nastaviti i ubuduće, s obzirom da je do sada davala odlične rezultate i ocenio da je Nemačka zadovoljna poslovnom klimom za dalja ulaganja.

Brnabić je upoznala sagovornika sa procesom reformi, naročito u oblasti digitalizacije, kao preduslova transparentnijeg rada javne uprave i efikasnog mehanizma za borbu protiv korupcije i izrazila zahvalnost Nemačkoj na podršci uvođenju dualnog obrazovanja, za koje je ocenila da već daje dobre rezultate.

Šib: Vladavina prava pre svih uslova za ulazak u EU

Novoimenovani ambasador Nemačke u Srbiji Tomaš Šib izjavio je danas da je za njega funkcija ambasadora u Srbiji nagrada i izazov, a da kao najvažnije zadatke vidi pružanje podrške Srbiji na njenom evropskom putu i rešavanju kosovskog pitanja.

"Pružanje te podrške je u skladu sa politikom Nemačke, koja svakako vidi budućnost ove zemlje i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Šib u intervjuu za televiziju Prva.

Ističe da je bio iznenađen bliskim odnosima i uzajamnom poverenju između Srbije i Nemačke, kao i ulozi Nemačke koja u saradnji sa evropskim partnerima pomaže Srbiji da ostvari svoj cilj - članstvo u EU.

"Nemačka ovde igra dobru ulogu i drago mi je što u saradnji sa evropskim partnerima imamo mogućnost da učestvujemo u pružanju podrške Srbiji na njenom evropskom putu", ukazao je Šib.

Proces pregovora, kaže Šib, je u toku, kao i da će zemlje Zapadnog Balkana morati da ispune uslove kako bi se priključile zajednici, a to, ističe, neće biti jednostavno, pre svega u oblasti vladavine prava.

Danas Nemačka obeležava Dan nemačkog jedinstva, a ambasador Šib je najavio da će nacionalni praznik Nemačke biti upriličen velikim slavljem u Berlinu, ali i u Beogradu svečanim prijemom u rezidenciji Nemačke ambasade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PRIORITETI Nemački ambasador u Srbiji poručuje: Najvažniji zadaci su podrška Srbiji na evropskom putu i rešavanje kosovskog pitanja

Izvor: Blic, 03.Okt.2018

Za mene je funkcija ambasadora u Srbiji nagrada i izazov, a kao najvažnije zadatake vidim pružanje podrške Srbiji na njenom evropskom putu i rešavanju kosovskog pitanja, kaže novoimenovani ambasador Nemačke u Srbiji Tomaš Šib.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.