Šib: Srbija uvek može da računa na podršku Nemačke

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šib: Srbija uvek može da računa na podršku Nemačke

Srbija uvek može da računa na podršku Nemačke, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, na prijemu koji je priredio povodom Dana nemačkog ujedinjenja.
"Čvrsto sam uveren da budućnost Srbije i zemalja Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji i da će one obogatiti EU. Na tom putu ima još dosta posla. Utoliko me više raduje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je vlada Republike Srbije svesrdno prihvatila izazove ovog puta", rekao je Šib na prijemu kojem su prisustvovale predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić.

Osvrćući se na pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemačke, rekao je da taj datum označava kraj jednog veka koji je bio obeležen, ne samo u Nemačkoj, nego i u celoj Evropi, ratom, razaranjem, patnjom, nevoljom i nezamislivim zločinima koji su pokrenuti na tlu Nemačke.
"Gledajući unazad na, na prvi pogled nerešive međunarodne konflikte, nemačko ujedinjenje izgleda kao čudo, ali istovremeno pokazuje da su promene i pomirenje mogući, a za to su potrebni istrajnost i politička hrabrost. To je poruka na Dan nemačkog ujedinjenja", rekao je ambasador.

Naveo je da ujedinjena Nemačka ne samo da ima čvrsto mesto u Evropi već je i motor evropskih integracija. Upozorio je da ne treba nasedati na priče nacionalista, već da treba imati pred očima prednosti Evropske unije, kao što su otvorene granice, jedinstveno tržište i valutu, zajednički život svih ljudi više od 70 godina.
"Ovo je najduži period mira koji smo imali u Evropi. To je simbol Evrope – jedinstvo u raznolikosti", naglasio je Šib.
Prijemu u rezidenciji ambasade Nemačke prisustvovali su predstavnici vlade, diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.