Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šib: Bez usaglašenosti s EU nema otvaranja poglavlja o spoljoj politici

Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas u Beogradu da Srbija bez većeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike s EU nema mnogo šanse da otvori pristupno poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj politici.

"Za Srbiju je to škakljivo pitanje. Da pomenem slona u sobi, reč je o uvođenju sankcija Rusiji. To je tačno, ali i nije tačno", rekao je Šib na skupu "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i njen uticaj na proces pristupanja Srbije EU".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Nemački ambasador je rekao da zemlje kandidati treba da povećavaju usaglašenost s deklaracijama i spoljnopolitičkim potezima EU, u šta spadaju i restriktivne mere, po čemu je Srbija "umereno spremna" za poglavlje 31.

"Dok se usaglašenost ne poveća, teško je zamisliti jednoglasnost u Evropskom savetu o otvaranju poglavlja 31", izjavio je Šib.

On je naveo i da EU ne zabranjuje niti daje loše ocene zbog saradnje s trećim zemljama, kao što su Rusija i Kina, ako se ne krše obaveze prema EU.

Šib je rekao da je bezbednosna saradnja s Rusijom u redu, sve dok se ne narušavaju kandidatske obaveze. On je pozdravio podršku Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nemački ambasador o srpskoj spoljnoj politici: Zabrinutost zbog neusaglašenosti, u slučaju Srbije to znači usvajanje sankcije prema Rusiji

Izvor: Blic, 06.Dec.2018

Usaglašenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU je za mnoge zemlje kandidate komplikovana i kompleksna stvar, a u slučaju Srbije to znači neophodnost da usvoji sankcije prema Rusiji, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.