Izvor: RTS, 08.Dec.2021, 20:12

Severna Makedonija i EU, stići pre Deda Mraza

Svega nedelju dana pre isteka roka koji su evropski zvaničnici ambiciozno postavili kao rok za postizanje sporazuma, Severna Makedonija i Bugarska nisu ni korak bliže dogovoru o pitanjima makedonskog jezika i nacionalnog identiteta, koje Sofija smatra spornim. Verovatni budući bugarski premijer Kiril Petkov tvrdi da je sporazum moguć u narednih šest meseci. Skoplju se žuri.
Sredina decembra, kraj decembra, polovina januara, nekada u narednih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meseci... Datum početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije se ponovo pomera ka sredini naredne godine, delimično zbog pregovora o formiranju nove vlade u Bugarskoj, ali i preambicioznog francuskog plana, prema kojem bi ceo posao morao biti gotov do kraja decembra.
"Treba da formiramo radne grupe i pregovaračima ostavimo rok od šest meseci... Preuranjeno davanje zelenog svetla ojačalo bi nacionalniste na obe strane", rekao je namečkom Špiglu verovatni budući premijer Bugarske Kiril Petkov.
Petkov je, takođe, naveo da bi fokus razgovora sa istorije vredelo prebaciti na ekonomiju, ili, pak, rešiti bugarske primedbe o sadržaju makedonskih udžbenika u kojima se Bugari opisuju kao fašisti.

Slično razmišlja i kopredsednik makedonsko-bugarske komisije Angel Dimitrov, koji smatra da Severna Makedonija nije sprema za početak pregovora sa Evropskom unijom.
Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.
Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.
Bugarska, koja traži i da se sa spomenika u Makedoniji izbriđu natpisi "bugarski fašisti", je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.
Falsifikat istorije i istorija falsifikata Nemački Franfurter algemajne cajtung, pak, smatra da bi brisanjem "bugarskih fašista" sa spomeničkih natpisa, Severna Makedonja "falsifikovala istoriju", navodeći da je tokom Drugog svetskog rata bugarska vojska uhvatila i poslala u Treblinku oko 7.200 Jevreja.
Još pre postizborne krize, tokom koje je ostao bez mesta šefa vladajuće stranke, makedonski premijer Zoran Zaev najavio je brisanje epiteta "bugarski" iz istorijskih udžbenika i spomeničkih natpisa ispred formulacije "fašistički okupator", nadajući se da će na taj način uspeti da odobrovolji vlasti u Sofiji i sa mrtve tačke pokrene početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Brisanje epiteta "fašistički" iz udžbenika i sa spomenika u Severnoj Makedoniji jedan je od tri ključna zahteva koje je bugarski predsednik Rumen Radev ispostavio Zaevu, kako bi Sofija prekinula blokadu početka pregovora Severne Makedonije i EU.
Iz Bugarske, do sada, nije bilo zvaničnih reakcija na najave iz Skoplja, ali je lokalni dnevnik Lupa proglasio diplomatsku pobedu naslovivši članak o novim potezima Skoplja: Pobeda! Za Makedoniju nismo više "okupatori".
U međuvremenu, Zaev je uspeo da "ojača" većinu u Sobranju, pa sada umesto 61 ima podršku 64 poslanika, čime je, suštinski, postavio čvršću osnovu za moguću buduću odluku o sporazumu sa Sofijom.
Evropske diplomate smatraju da su zahtevi Bugarske besmisleni, te da Sofija, ukoliko bude nastavila da se inati, ovaj spor može da razvlači godinama.
Bugarska blokada usledila je nedugo pošto su Skoplje i Atina postigli dogovor o imenu Makedonije, koje je dve decenije bilo prepreka daljim evrointegracijama Skoplja.

Franfurter algemajne cajtung je, takođe, naveo da "falsifikovanje istorije, do sada, nije bilo kriterijum za priključivanje Evropskoj uniji".
Bez obzira na "ojačane" pozicije vladajuće koalicije, vlastima u Skoplju se žuri da što pre postignu sporazum, što je potvrdio i specijalni izaslanik Severne Makedonije u pregovorima sa Bugarskom, Vlado Bučkovski.
"Ukoliko ne nađemo rešenje dok je Zaev premijer, ulazimo u novu neizvesnost, jer ćemo, opet, izgubiti mnogo vremena", rekao je Bučkovski.
Novi potresi na relaciji Sofija - Skoplje usledili su pošto je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je diplomatama naložio da dodatno lobiraju za početak pregovora sa Severnom Makedonijom. Prema tom planu, spor o nacionalnom identitetu i jeziku treba da bude postignut do sredine decembra, kako bi se EU do kraja godine usaglasila o početku pregovora.
Postizborni pregovori su Makronov plan već odložili za sredinu januara, dok skeptici smatraju da je sredina naredne godine verovatniji termin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.