Šengen na ivici: EU zatvara granice na duži rok?

Izvor: B92, 03.Dec.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šengen na ivici: EU zatvara granice na duži rok?

Evropska unija bi mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dve godine zbog migrantske krize, prenosi "Fajnenšel tajms".

Ministri EU razgovaraće u petak o najdramatičnoj meri koja im je na raspolaganju nakon što su "na videlo izašle ozbiljne manjkavosti na grčkoj granici".

Kako piše list, mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju u EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara unutrašnjih poslova.

"To znači da bi privremene kontrole granica, uvedene ovog leta, između zemalja kao što su Nemačka i Austrija, postale dugotrajna mera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja", navodi FT.

Dokument pod nazivom "Integritet Šengenske zone", koji je izradio Luksemburg, kao predsedavajuća članica EU, dospeo je u javnost, a njegov sadržaj analizirao je profesor evropskog prava sa Univerziteta u Eseksu Stiv Pirs.

"Ranije je objavljeno da je u pitanju plan za suspenziju Šengena samo u Grčkoj, ali način na koji je izrađen ovaj dokument i formulacije koje se koriste upućuju na to da je u pitanju mnogo šira namera - nešto što bi moglo da se primeni na celu zonu", piše Pirs na svom blogu.

U četvrtom odeljku dokumenta objašnjava se na koji način bi trebalo odgovarati na "značajne manjkavosti u kontroli spoljnih granica" i navodi se da bi u skladu sa tim trebalo razmotriti aktiviranje člana 26, odnosno čvršće kontrole u unutrašnjim granicama EU.

"...ako vanredne okolnosti predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost u zoni bez graničnih kontrola, period ponovnog uvođenja kontrola unutrašnjih granica može biti produžen na maksimalno dve godine", navodi se.

Iako nema direktnog poziva za suspenziju celog sporazuma, o čemu se govorilo prošle jeseni, dokumentom se otvara prostor za brzo zatvaranje celih granica ili njihovih delova u EU.

Kako ističe FT, EU je ranije upozoravala Grčku na odgovornost za postojeću krizu i apelovala da bolje reaguje ili potraži pomoć spolja, da ne bi sama bila suspendovana iz Šengenskog sporazuma.

"Papir iz Luksemburga, neočekivano, ide mnogo dalje. Ne preti se suspenzijom i ponovnim uspostavljanjem granica samo Grčkoj već i širenjem takve preporuke na veći broj članica", piše list.

Prema postojećoj regulativi ,Nemačka, Austrija, Francuska i Švedska bi uskoro mogle da dodatno pojačaju već uvedene granične kontrole, a aktiviranjem ovog predloga bi proces suspenzije u pojedinim zemljama mogao da bude mnogo brži nego dosad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.