Sijarto zatražio da se Srbiji odmah ponudi članstvo u EU kao kompenzacija za sankcije Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022, 05:16

Sijarto zatražio da se Srbiji odmah ponudi članstvo u EU kao kompenzacija za sankcije Rusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije u Briselu još jednom su razgovarali sa kolegama iz našeg regiona. Evropski šef diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Unija želi da pokaže koliko joj je Zapadni Balkan važan i pozvao na ujedinjavanje snaga. To, međutim, na drugom polju, ni Uniji još nije uspelo u potpunosti, jer nema dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji. Iako su izjave Evropljana prema Zapadnom Balkanu direktnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u smislu priključenja, od usvajanja sankcija sva je prilika, ni danas nema ništa.

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković kaže da se u Briselu na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana razgovaralo o situaciji u regionu, ali i o krizi na istoku Evrope odnosno sukobu Ukrajine i Rusije.

Selaković je rekao da je svako od ministara sa Zapadnog Balkana iskoristio priliku da predstavi pozicije svoje zemlje, ali i da čuje koji je odnos članica EU prema tome.

"Neke države članice, među kojima su Poljska i baltičke zemlje, iskoristile su priliku da na vrlo eksplicitan način stave do znanja da se od nas očekuje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji", izjavio je Selaković.

Dodao je da nemali broj država EU nije iskoristio situaciju da se "dokazuje nad Srbijom" i iznosi takvu vrstu zahteva.

Selaković je posebno istakao istupanje mađarskog šefa diplomatije Petera Sijarta za kojeg kaže da je osvedočeni prijatelj Srbije.

"On je naveo da EU ne treba da očekuje od Srbije donošenje takve teške odluke sve dok Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako šteti koju bi Srbija pretrpela posezanjem za takvom jednom odlukom. To nešto što bi trebalo da joj ponudi jeste momentalno punopravno članstvo u EU, ocenivši da je Srbija već odavno zrela za to da postane članica Unije", preneo je Selaković.

On je u ime Vlade Srbije i MSP zahvalio mađarskom kolegi na principijelnoj, jasnoj i čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.

Na pitanje Tanjuga šta je EU ponudila kao konkretnu pomoć Zapadnom Balkanu u suočavanju sa posledicama rata u Ukrajini, Selaković je rekao da je o pomoći i podršci govorilo više ministra spoljnih poslova EU, ali da nije bilo konkretnih predloga.

Naveo je i da se poruka koju je on preneo na današnjem sastanku u Briselu odnosila na to da je Srbija od prvih dana sukoba u Ukrajini zauzela jasnu poziciju smatrajući da svako rešavanje problema oružanim putem nema podršku Srbije, da se Beograd zalaže za primenu mirnih i diplomatskih sredstava u rešavanju sukoba i sporova i da ostaje čvrsto na poziciji jednog od ključnih načela međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti međunarodno priznatih članica UN što Ukrajina i jeste.

"Mi smo to potvrdili kroz naše glasanje u relevantnim međunarodnim organizacijama, na prvom mestu Generalnoj skupštini UN. Naš kredibilitet da nastupamo sa tih pozicija se ne dovodi u pitanje", kaže Selaković.

On je dodao da je na sastanku u Briselu skrenuo pažnju na ekonomsku situaciju u Srbiji i činjenično stanje o tome odakle Srbija dobija energente, gas i naftu i ukazao da je Srbija tu u drugačijoj poziciji u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

Selaković sa Varhejijem, Sijartom, Genčovskim...

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem.

Ministar Selaković je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj Uniji prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, ujedno istakavši da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Varheji: Proširenje garancija mira i stabilnosti Z.Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je današnje prisustvo šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana na sastanku Saveta EU uz poruku da je region strateški prioritet za EU i kao što je i EU za zapadnobalkansku šestorku.

”Politika proširenja EU je jedina garancija mira, stabilnosti i prosperiteta regiona. Neophodno je napredovati u pristupnim procesima Zapadnog Balkana. Sve odluke EU u tom pravcu moraju hitno biti donete”, poručio je Varheji na Tviter nalogu.

Varheji zajedno sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom prisustvuje današnjem zajedničkom sastanku ministra spoljnih poslova EU 27 i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u Briselu.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministar je podvukao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dok je, kako je naveo, posvećenost druge strane ovom procesu upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, koji ne doprinosi procesu normalizacije odnosa.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji.

Energetika prioritetna oblast saradnje s Bugarskom

Nikola Selaković sastao se danas u Briselu sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Teodorom Genčovskom.

Konstatujući da su bilateralni odnosi vrlo dobri i stabilni, a politički dijalog razvijen i intenzivan, Selaković je naglasio da je potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomske saradnje.

Ministar je podvukao da je jedna od prioritetnih oblasti saradnje sa Bugarskom energetika, ali je ukazao na mogućnosti za jačanje infrastrukturne, prekogranične i regionalne saradnje.

Ovom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije i pozvao ministarku Genčovsku u zvaničnu posetu Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Mađarska jedan od ključnih partnera Srbije

Nikola Selaković poručio je danas, na sastanku u Briselu sa šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, da je punopravno članstvo u EU ostalo strateško opredeljenje Srbije, a da nam je nedvosmislena podrška Mađarske, kao jednog od ključnih partnera na tom putu, od velikog značaja.

Ministri Selaković i Sijarti su razmotrili širok spektar regionalnih i geopolitičkih tema, sa posebnim osvrtom na posledice sukoba u Ukrajini i uticaj tog konflikta na situaciju u Srbiji i Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Mađarskoj na razumevanju za spoljnopolitičke pozicije i državne interese Srbije.

Selaković je Sijarta upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je Beograd dosledno opredeljen postizanju rešenja dijalogom, dok, kako je ocenio, kod druge strane takav stav izostaje, što potvrđuje apliciranje Prištine za članstvo u Savetu Evrope, navodi se u saopštenju.

Sijarto: EU potrebniji Zapadni Balkan nego obrnuto

Rat Rusije sa Ukrajinom trebalo bi još jasnije da pokaže da je Evropskoj uniji potrebniji Zapadni Balkan nego obrnuto, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je rekao novinarima u pauzi sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, da bi EU mogla da pretrpi neuspeh sličan gubitku Velike Britanije ukoliko ne promeni svoj trenutni arogantan stav u vezi sa integracijom zemalja Zapadnog Balkana u EU, preneo je MTI.

Integracija Zapadnog Balkana u EU je u interesu Mađarske i predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, rekao je on i dodao da je Mađarska oduvek smatrala da južni deo centralne Evrope prirodno pripada EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković danas u Briselu na sastanku Saveta EU za spoljne poslove

Izvor: Blic, 16.Maj.2022

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovaće danas u Briselu na radnom ručku u okviru sastanka Saveta EU za spoljne poslove na kojem će, pored visokog predstavnika EU Žozepa Borela i predstavnika država članica, učestvovati i predstavnici zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.