Savet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije EU

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 16:18

Savet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije EU

Savet EU se saglasio o primeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Srbijom, objavljeno je danas u Briselu.

Do saglasnosti Saveta EU došlo je nakon što je Srbija prihvatila primenu nove metodologije na već postojeći proces pristupnih pregovora sa EU, a u Briselu navode da će promene u procesu biti prilagođene postojećem pregovaračkom okviru sa Srbijom.

Elementi revidirane metodologije proširenja biće predstavljeni Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sledećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije na ministarskom nivou, koja bi trebalo da se održi u junu.

Nova metodologija pristupanja Srbije zahteva snažniji fokus na temeljnim reformama, kao što su vladavina zakona, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reforma javne uprave, ali i ekonomski kriterijumi.

Istovremeno se inistira na jačem političkom upravljanju, koje bi trebalo da ojača dijalog EU i zemalja članica sa zemljama kandidatima, u cilju fokusiranja na ključne reforme za dalji napredak.

Poboljšana metodologija predviđa i povećani dinamizam u procesu, koji se ogleda u grupisanju pregovaračkih poglavlja u šest klastera, što povlači i otvaranje više poglavlja istovremeno.

Na kraju, insistira se i na poboljšanoj predvidljivosti procesa, što bi trebalo da se ogleda u objektivnosti kriterijuma, ali i u rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima, kao i u reverzibilnosti procesa.

U Savetu EU podsećaju da su pristupni pregovori Srbije započeli u januaru 2014. godine.

Srbija je do danas otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije: Evo na kojih se PET STVARI insistira

Izvor: Blic, 11.Maj.2021

Savet Evropske Unije se saglasio o primeni revidirane metodologije prošširenja na pristupne pregovore sa Srbijom, objavljeno je danas u Briselu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.