Savet EU: Postignut dogovor o izlasku Velike Britanije

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet EU: Postignut dogovor o izlasku Velike Britanije

Savet ministara EU je potvrdio da je postignut dogovor o svim aspektima povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Razlazi nikada nisu jednostavni, ali uvek je bolje kada se to dogodi na prijateljskim osnovama, poručio je austrijski ministar za EU koji je predsedavao vanrednom sastanku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Austrijski ministar za EU Geront Blumel najavio je da će finalni tekst o budućim odnosima EU i Britanije biti usvojen na samitu lidera EU 25. novembra u Briselu.

Austrijski ministar za EU predsedavao je vanrednom sastanku ministara opštih i evropskih poslova EU.
Na sastanku koji je trajao manje od dva sata glavni pregovarač EU u razgovorima o Bregzitu, Mišel Barnije, obavestio je ministre o stanju u pregovorima sa Londonom.
Navedeno je da je postignut kompromisni dogovor o svim aspektima povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, što podrazumeva obezbeđena prava građana EU u UK i obratno, ali i sporazum o finansijskom poravnanju, upravljanju, geografskim indikacijama.
Mišel Barnije je nakon sastanka rekao da 27 država članica tog bloka u potpunosti podržava sporazum o istupanju Britanije iz Unije.
Barnije je izjavio da "ministri podržavaju celokupan paket" od 585 strana koje sačinjavaju sporazum, kao i princip jednokratnog produžetka prelaznog perioda koji bi trebalo da bude ograničen do kraja 2020. godine, prenosi AP.
Blumel je rekao da se na sastanku Saveta razgovaralo i o okvirima političke deklaracije o budućim odnosima EU i UK koji bi trebalo da bude usvojen na samitu EU lidera u nedelju 25. novembra u Briselu.
"Razlazi nikada nisu jednostavni, ali uvek je bolje kada se to dogodi na prijateljskim osnovama. To je i najbolji način da se izgrade prijateljski odnosi za budućnost. Mi i dalje želimo Veliku Britaniju za važnog partnera u svim poljima u mnogim godinama koje će doći", poručio je Blumel.
Teška nedelja pred Terezom Mej
Da je ova nedelja ključna upozorava i britanska premijerka Tereza Mej, koja se suočava sa zahtevima za smenu i nezadovoljstvom poslanika sopstvene partije. Poručuje im da njena smena neće olakšati pregovore.
"Predstoji nam intenzivna sedmica pregovora do specijalnog Evropskog saveta u nedelju. Očekujem da ćemo razraditi sve konačne detalje naših budućih odnosa i da ćemo na Savetu postići sporazum koji ću moći da donesem u britanski parlament", poručila je britanska premijerka.
Mej računa na to da bi u Briselu mogla da isposluje neke kozmetičke ustupke, kako bi zadovoljila protivnike u Londonu, jer, kako sada stvari stoje, još ne postoji većina za prihvatanje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu.
Međutim, malo je verovatno da će u Briselu naći razumevanje za svoje unutarstranačke potrebe.
"Našim britanskim partnerima mora da bude jasno da neće biti ponovnih pregovora o tekstu koji je sada na stolu", ističe Manfred Veber, iz poslaničke grupe EPP u evropskom Parlamentu.
Ukoliko britanska premijerka preživi ovaj politički udar, iz njega će izaći znatno oslabljena. Njenoj fotelji već se nada nekoliko kandidata, među prvima bivši šef diplomatije Boris Džonson.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAVET MINISTARA EU Postignut dogovor o izlasku Velike Britanije

Izvor: Blic, 19.Nov.2018

Austrijski ministar za EU Geront Blumel kaže da je Savet ministra EU potvrdio da je postigunut dogovor o svim aspektima povlačenja Ujedinjenig Kraljevstva iz EU.

Nastavak na Blic...

Savet EU: Postignut dogovor o izlasku Velike Britanije

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2018

Austrijski ministar za EU Geront Blumel kaže da je Savet ministra EU potvrdio da je postigunut dogovor o svim aspektima povlačenja Ujedinjenih Kraljevstva iz EU...On je najavio da će finalni tekst o budućim odnosima EU i Britanije biti usvojen na samitu lidera EU 25. novembra u Briselu...Austrijski...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.