Sastanak opozicije sa Federikom Mogerini

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak opozicije sa Federikom Mogerini

Evropska unija nema samo reči hvale za vladu Aleksandra Vučića kao što se to predstavlja u javnosti, već ima puno kritika, a pre svega kada je reč o slobodi medija i pravosuđu, rekli su predstavnici opozicije koji su razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.
Federika Mogerini je razgovarala u Beogradu sa budućim predsedničkim kandidatima Sašom Jankovićem, Sašom Radulovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem i predsednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem.
Budući predsednički kandidat Saša Janković je nakon sastanka preneo stav Federike Mogerini da ona redovno pominje probleme u vladavini prava i medijskim slobodama, ali da evropska zvaničnica ne može da shvati situaciju u kojoj te iste kritike ne dopiru do javnosti, već se prezentuju kao da je to samo podrška Vladi i Aleksandru Vučiću lično.
"Ona tvrdi da to nije tako, ali, nažalost, građani Srbije dobijaju sliku preko medija koji su potpuno pod kontrolom Aleksandra Vučića da je Evropska unija zaštitnik Aleksandra Vučića, što ne samo da nije tačno nego je i ironično", kazao je Janković.
On je naveo da je Mogerinijevoj prenet zajednički stav da Srbija nije na dobrom putu, niti da gradi bilo koju od evropskih vrednosti: vladavinu prava, bezbednost ili standard građana.
"Plašim se da Evropska unija nedovoljno jasno vidi da smo mi svi taoci jedne lažne politike – s jedne strane lažnih izjava o pripadnosti nekim vrednostima, a s druge strane potpuno drugačije Srbije u kojoj se mnogo građana pita da li je EU možda digla ruke od nas, jer nemoguće je da ne vidi sve ovo što se dešava", kazao je Janković.
Boris Tadić, čija stranka je podržala kandidaturu Vuka Jeremića, istakao je da EU ima kritički stav prema Vladi, a ne samo da podržava evropski put Srbije i smanjenje deficita.
"EU nema samo reči podrške nego i reči kritike, ali mislim da one ne dolaze do javnosti. Ogromne su kritike u oblasti slobode medija, vladavine prava i reforme pravosudnog sistema", kazao je Tadić i dodao da je u Srbiji na delu urušavanje demokratije i svega što je postignuto nakon 5. oktobra 2000. godine.
Lider pokreta "Dosta je bilo" i budući kandidat za predsednika Saša Radulović naveo je da su iznete i kritike na račun njegovog pokreta zbog neprisustvovanja sednici parlamenta na kojoj je bila i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
"U vreme kada je suspendovan parlament, neprihvatljivo je držati vanredne, specijalne sednice sa govorima koji su praktično deo predizborne kampanje. Mi razumemo poziciju EU, koja vodi računa o svojim interesima", kazao je Radulović.
On je dodao da pokret "Dosta je bilo" ne može da učestvuje u suspendovanju demokratije i kao problem istakao to što pokret na čijem je čelu danas nije uspeo da dođe ni do jednog notara koji treba da overe potpise građana za njegovu predsedničku kandidaturu.
Šutanovac je obavestio Mogerinijevu o potrebi promene pravosudnog sistema jer u Srbiji postoji očigledna zavisnost, kako parlamenta, tako i pravosuđa od izvršne vlasti, saopštila je Demokratske stranka.
U saopštenju je navedeno da je predsednik DS-a rekao da to može da se promeni samo kroz izmenu Ustava, čime bi bila uspostavljena potpuna nezavisnost pravosuđa kroz definisanje sudstva kao treće grane vlasti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.