Sankcije Rusiji im se vratile kao bumerang

Izvor: B92, 21.Jan.2021, 11:20

Sankcije Rusiji im se vratile kao bumerang

Sankcije Evropske unije prema Rusiji posebno teško pogađaju nemačku industriju, prema rezultatima istraživanja instituta IFO, sprovedenog među 862 kompanije.

"Najviše su pogođeni proizvođači mašina i automobila, hemijski i elektro sektor, kao i logistika", navodi Jasmin Grešl, zamenica direktora IFO-vog centra za međunarodnu ekonomiju, u članku za časopis IFO šneldinst, čiji je koautor Fedora Teti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Generalno, istočnonemačke kompanije su pogođenije od onih na zapadu zemlje, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Sankcije rezultiraju povećanjem birokratskih procedura koje sputavaju poslovanje s Rusijom.

Otprilike polovina svih anketiranih procenjuje da bi njihove kompanije imale korist od ukidanja sankcija EU, kaže Grešl.

Kada je reč o gasovodu Severni tok 2, mišljenja podgrupe od 196 kompanijskih menadžera su podeljena, pri čemu se malo veći broj protivi zaustavljanju izgradnje.

"Rusija je zavisna od EU i kao dobavljač i kao kupac, dok EU igra podređenu ulogu kao trgovinski partner", navodi Grešl i objašnjava da Rusija uglavnom uvozi industrijsku robu iz EU, a izvozi gotovo isključivo sirovine kao što su gas i nafta.

Barijere u poslovanju sa Rusijom se, kaže, manifestuju u formi dodatnih kontrola, zabrana trgovine i nedovoljnih mogućnosti finansiranja.

Valutne fluktuacije, nastojanja Rusije da nađe zamenu za uvozne proizvode, viši standardi, politička i ekonomska neizvesnost, gubitak poverenja i reputacije, domaći propisi za dobavljače i jačanje konkurencije iz trećih zemalja takođe uzrokuju znatne probleme nemačkim kompanijama u poslovanju sa ruskim partnerima, dodaje se u tekstu.

Institut IFO je sproveo ovo istraživanje u septembru 2020. u ime industrijske i trgovinske komore iz Diseldorfa. U anketi su učestvovale 862 nemačke kompanije, a takođe je intervjuisana podgrupa od 196 menadžera o pitanjima trgovinske politike prema Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sankcije EU Rusiji pogađaju industriju Nemačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021

Sankcije Evropske unije prema Rusiji posebno teško pogađaju nemačku industriju, prema rezultatima istraživanja instituta IFO, sprovedenog među 862 preduzeća..."Najviše su pogođeni proizvođači mašina i automobila, hemijski i elektro sektor, kao i logistika", navodi Jasmin Grešl, zamenica direktora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.