Sankcije EU na rusku naftu možda će pogoditi i Srbiju, vlast za to krivi Hrvatsku

Izvor: VOA, 06.Okt.2022, 13:09

Sankcije EU na rusku naftu možda će pogoditi i Srbiju, vlast za to krivi Hrvatsku

BEOGRAD - Osmi paket sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog agresije na Ukrajinu stupio je na snagu u četvrtak. Nove mere EU podrazumevaju dodatna ograničenja u trgovini čelikom i tehnološkim proizvodima, kao i ograničavanje cena za pomorski transport sirove ruske nafte u treće zemlje. Time će možda biti pogođena i Srbija koja rusku naftu uvozi preko Jadranskog naftofoda (JANAF), kojim se nafta doprema preko Hrvatske. RTS je javio da evropski zvaničnici još nisu definitivno odlučili da li da Zapadni Balkan izuzmu od sankcija, odnosno da li da Hrvatskoj dozvole da uvozi rusku naftu i dalje je distribuira, te da će se tom pitanju vratiti do 1. decembra. Ministarka rudarstva i energetike u tehničkom mandatu Zorana Mihajlović izjavila je da će Naftna industrija Srbije (NIS) od 1. novembra uvoziti samo nerusku naftu, i to 80 odsto, dok će preostalih 20 odsto biti nafta koju Srbija već ima, prenosi FoNet. Ona je objasila da scenario u kojem Srbija od 1. novembra ostaje bez ruske nafte "nije od juče" i da se NIS pripremio na to. Mihajlović nije precizirala odakle se uvoziti nafta, samo je rekla da je "sve otvoreno, tu je kirkuk nafta, iračka nafta, može da bude i saudijska". Vlast u Srbiji krivi Hrvatsku Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ocenila je će uvođenje sankcija EU, po "eksplicitnom zahtevu i ultimatumu" Hrvatske, naneti štetu u stotinama miliona evra Srbiji i njenim građanima, prenosi FoNet. Ona je rekla da Srbija zavisi od naftovoda iz Hrvatske, te da će nafta biti i do 20 odsto skuplja. Brnabić je za TV Hepi rekla da je Hrvatska tražila da se sankcije primene i na Srbiju zato što traži kažnjavanje odgovornih za zločin kod Bosanskog Petrovca u avgustu 1995. godine, kada su hrvatski avioni ubili civile, uključujući i decu. Radio Slobodna Evropa preneo je da su u EU postigli dogovor da ne isključuju Zapadni Balkan iz poslednjeg paketa sankcija zbog stava Beograda prema Moskvi, odnosno odbijanja da se uvedu sankcije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je "iznenađen, šokiran i zgađen" odlukom EU da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija Rusiji. "Odluka po kojoj ruska nafta može da bude uvezena u Bugarsku, pošto Bugarska ima rusku rafineriju u Burgasu, a Srbija ne može da uveze tu istu naftu zato što ima rusku rafineriju u Pančevu - pa jesu li to sankcije Rusiji ili Srbiji? Bojim se da to nije osmi paket sankcija protiv Rusije, već prvi paket sankcija Srbiji, na inicijativu Hrvatske", ocenio je Vulin, prenosi FoNet.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KREMLJ MORA DA PLATI" Nove evropske sankcije za Moskvu stupile na snagu: Ograničena cena ruske nafte, na udaru i "Putinov ideolog"

Izvor: Blic, 06.Okt.2022

Osmi paket evropskih sankcija Rusiji stupio je danas na snagu, nakon što je postignut dogovor u EU o njegovom uvođenju.

Nastavak na Blic...

Plenković povodom kritika srpskih zvaničnika zbog zabrane uvoza ruske nafte: Sankcije nije uvela Hrvatska, već zajedno sve članice EU

Izvor: Danas, 07.Okt.2022, 12:58

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Pragu, povodom kritika srpskih zvaničnika zbog zabrane uvoza ruske nafte, da je osmi paket sankcija prema Rusiji donela zajedno cela EU, a ne Hrvatska i da njegova primena nije odložena, već da za sve stupa na snagu kako je i planirano, 1. decembra.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.