Samo je jedan službeni non pejper, predložila ga je Hrvatska

Izvor: B92, 02.Maj.2021, 14:15

"Samo je jedan službeni non pejper, predložila ga je Hrvatska"

Postoji samo jedna službena i legalna inicijativa za raspravu o stanju u BiH u strukturama EU, a to je ona koju je u obliku non pejpera podnela Hrvatska.

Sve drugo su, tvrdi Mate Granić, proizvodi različitih manipulacija.

"Nekadašnji šef hrvatske diplomatije i sadašnji posebni savetnik predsednika hrvatske Vlade za spoljnu politiku u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju "Face" je rekao kako je isključivi cilj inicijative koju je Veću za spoljneposlove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU podneo sadašnji hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman radi rasprave kako pomoći BiH kao suverenoj državi na nenom putu ka Evropskoj uniji te očuvati duh i slovo Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma uključujući konstitutivnost sva tri naroda koji žive u toj zemlji.

Granić tvrdi kako je odlukama visokih predstavnika nakon Dejtona hrvatski narod izgubio nekoliko instrumenata zaštite vitalnih nacionalnih interesa poput mogućnosti da sam bira svog člana Predsedništva BiH pa to treba ispraviti unuttašnjim dogovorom, a Hrvatska želi da EU u tome pomogne.

"Svi drugi non pejperi su spinovi i ovo je jasna inicijativa za raspravu unutar EU", kazao je Granić odgovarajući na pitanje o različitim dokumentima koji su se pojavili u medijima i kojima se predlaže promena granica na zapadnom Balkanu radi stvaranja velikih nacionalnih država.

Istakao je kako Hrvatska čvrsto podupire princip nepromenjivosti granica što je i stav svih bitnih zapadnih država uključujući SAD pod administracijom Džoa Bajedna koji dobro poznaje zapadni Balkan.

To onda, dodao je Granić, znači i podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, a to je bio stav Hrvatske u kontinuitetu i nakon nesupeha različitih planova za okončanje rata u BiH. Dodao je kako je legitimno pravo Hrvatske tražiti da se poštuje bit i Dejtonskog kao i Vašingtonskog spotrazuma što ona svojom inicijativom i čini.

"Kako će se legitimni predstavnici naroda dogovoriti to je njihovo pravo, ali Hrvati moraju sami birati svog člana Predsedništva BiH i ništa drugo", kazao je Granić odbijajući tvdnje kako se Hrvatska na bilo koji način meša u unutrašnja pitanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"SVI NON PEJPERI SU PREVARA, OSIM JEDNOG..." Bivši šef hrvatske diplomatije o dokumentima koji su uzdrmali Balkan

Izvor: Blic, 02.Maj.2021

Postoji samo jedna službena i legalna inicijativa za raspravu o stanju u BiH u strukturama EU, a to je ona koju je u obliku non pejpera podnela Hrvatska, sve drugo su, tvrdi Mate Granić, proizvodi različitih manipulacija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.