Saglasnost članica EU: Otvara se poglavlje 26 i možda još dva

Izvor: Večernje novosti, 19.Jan.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasnost članica EU: Otvara se poglavlje 26 i možda još dva

Komitet stalnih predstavnika zemalja članica EU danas je u Briselu konačno odlučio da se u pregovorima sa Srbijom otvori poglavlje 26, a nagovešteno je da bi mogla biti otvorena i poglavlja 20 i 27 Komitet stalnih predstavnika zemalja članica Evropske unije (EU) danas je u Briselu konačno odlučio da se u pregovorima o članstvu EU i Srbije otvori poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju, za koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << konačnu saglasnost dali i Hrvatska i Bugarska, rečeno je agenciji Beta u Savetu ministara EU.Nagovešteno je da bi uz poglavle 26 mogla biti otvorena i poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.Prema rečima zvaničnika u Briselu, do otvaranja poglavlja bi moglo doći krajem februara ili u martu.Hrvatska je blokirala poglavlje 26 zbog primedbi oko udžbenika na hrvatskom jeziku, navodeći da je Srbija počela da prevodi na hrvatski postojeće udžbenike za osnovne škole, ali da nije počela da radi na posebnim udžbenicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.Ocena većine članica EU bila je da su to bilateralna pitanja koja treba rešavati odvojeno od procesa evropintegracija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tri godine od početka pregovora sa EU

Izvor: Beta, 20.Jan.2017, 12:41

U subotu se navršava tačno tri godine od prve međuvladine konferencije sa Evropskom unijom održane 21. januara 2014, kojom je naša zemlja i zvanično otpočela pregovore o članstvu u EU. U dosadašnjem toku pregovora o članstvu, Srbija je otvorila šest od 35 poglavlja, a jedno je i zatvorila....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.