Izvor: B92, 16.Jul.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad je Vlada "sporija" od Skupštine

Beograd -- Za razliku od Parlamenta koji je u ranijim periodima usporavao proces EU integracija, loše rezultate ovoga puta zabeležila Vlada koja je ostvarila petinu plana.

Umesto planiranih 73 propisa, Vlada je usvojila tek 15. Najbolje rezultate postigla su ministarstva finansija, ekonomije i nauke.

Najnoviji izveštaj o sprovođenju Vladinog programa za integraciju Srbije u EU pokazao je da su državne institucije ispunile 73 odsto predviđenog plana.

Najnoviji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presek pokazuje da su u prethodna tri meseca najslabiji rezultat zabaležeila ministarstva poljoprivrede i životne sredine kojima se, kao olakšavajuća okolnost priznaje da su u istom periodu bila i najopeterećenija.

"Nesposobnost domaćeg rukovodstva" 13 odsto građana Srbije smatra najvećom preprekom za ulazak Srbije u Evropsku uniju, a 17 odsto tome dodaje i činjenicu da Srbija na ispunjava obaveze koje je na tom putu preuzela.

S tim u vezi, junsko istraživanje pokazuje da građani smatraju da, na putu ka EU, pred Srbijom stoji ostvarenje pune saradnje sa Haškim tribunalom, rešavanje pitanja Kosova i obavezne reforme pre svega u oblasti pravosuđa.

Ipak, najveći broj ispitanih građana - 43 odsto smatra da ključna prepreka između Beograda i Brisela ostaje politika stalnog uslovljavanja koju Unija primenjuje.

Najnovije istraživanje Kancelarije za evropske integracije potvrđuje većinsko opređeljenje građana za ulazak u EU. 65 odsto ispitanika podržava evropski put, 15 odsto kaže da je protiv, a isto toliko se uzdržava od glasanja.

Evropska unija i dalje se doživljava kao opcija koja garantuje bolju budućnost mladim ljudima, veće mogućnosti zapošljavanja i slobodu kretanja.

"Istraživanjem se pokazalo da je većina građana za ulazak Srbije u EU", rekla je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, predstavljajući rezultate istraživanja javnog menjenja. Ona je rekla da se beleže veći skokovi kad god EU da neki pozitivan signal.

"Koliko god da ta podrška varira, u zavisnosti od okolnosti, ona nikada ne pada ispod nivoa od 60 odsto, što predstavlja jedan solidan rezervoar podrške kretanju u pravcu evropskih integracija", izjavila je Delević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU integracije: Ko će sporije, Vlada ili Skupština?

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2010

BEOGRAD - Za razliku od Parlamenta koji je u ranijim periodima usporavao proces EU integracija, ovoga puta loše rezultate zabeležila je Vlada koja je ostvarila petinu plana.

Nastavak na SEEbiz.eu...

DELEVIĆ: SKUPŠTINA DOBRA, VLADA ZAOSTAJE

Izvor: Kurir, 17.Jul.2010, 10:27

BEOGRAD - Nacionalni program za integraciju u drugom tromesečju ove godine ispunjen je 73 odsto, objavila je Kancelarija za evropske integracije...Od 73 propisa planirana za usvajanje, usvojeno je 53. Vlada je utvrdila predloge četiri zakona, od planiranih 10, čime je svoj plan ispunila sa 40 odsto...(G....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.